Headsetit

Peli kuulokkeet

Headsetillä viitataan yleensä kuulokkeisiin, joissa on suun eteen kaartuva mikrofoni. Ne soveltuvat mallista riippuen puhelintyöskentelyyn, juontamiseen, laulamiseen ja etenkin pelaamiseen. Langaton bluetooth headset on jokaisen joukkuemuotoisia tietokonepelejä pelaavan ehdoton valinta, sillä käsien on oltava vapaana ilman pelkoa häiritsevästä johdosta ja pelitovereille annettavien äänikomentojen tulee välittyä riittävän selkeinä, mikä asettaa vaatimuksia mikrofonin suhteen. Headsetin on toistettava surround- eli monikanavaääntä, mikäli pelikuulokkeista haluaa oikeasti hyötyä. 

Äänimaiseman 3D-vaikutelma on välttämätön esimerkiksi takaa lähestyvän vihollisen askeläänten kuulemiseksi. Pääsääntöisesti kaikki vähänkin laadukkaammat headsetit pelaamiseen ovat monikanavaisia. Eikä surround-ominaisuudesta suinkaan haittaa ole myöskään elokuvia katsellessa.

Parhaat langattomat headsetit vuonna 2018

Kalleimmissa headseteissa on tarkka äänentoisto yhdistettynä herkkään mikrofoniin, melunvaimennukseen ja 15 tunnin akunkestoon, mitkä voivat aiheuttaa ylipitkiä pelisessioita ja taloudellista köyhtymistä. Esimerkiksi Gigantissa Astro A50 langattomat pelikuulokkeet tietokoneeseen ja Playstationiin maksavat yli 350 euroa ja ovat toki erinomaiset. Laadusta saa taatusti maksaa. Seuraavassa vertailussa tutkimme kuitenkin parhaita pelaamiseen tarkoitettuja headsettejä vähän laajemmin. Halvemmistakin hintaryhmistä voi löytyä varteenotettavia vaihtoehtoja ja normaalitkin bluetooth-kuulokkeet voivat sopia myös headset-käyttöön, mikäli esimerkiksi liitettävyydestä eri alustoille on valmis tinkimään. Tässä siis parhaat langattomat headsetit vuodelle 2018:

SteelSeries Arctis 7

Virtuaalinen 7.1 surround-ääni, tosin surround toimii vain Windowsin käyttäjillä. Tarkka, viiveetön ja tasapainoinen ääni vastamelutekniikalla. 15 tunnin akunkesto ja kaiken lisäksi erittäin miellyttävät käyttää. Näillä lähtökohdilla SteelSeries Arctis 7 kilpailee vahvasti keskihintaisten langattomien pelikuulokkeiden kärkisijoista. Sisäänvedettävä mikrofoni hyödyntää ClearCast –tekniikkaa, mikä tekee puheäänestä erityisen selkeän. Tukee PC:n lisäksi Macia, PS4:ää, Xbox Onea ja mobiililaitteita. Hinta noin 179 € ja langaton toimintasäde yltää 12 metriin.

Logitech G933

Tässäpä vasta tyylikäät pelikuulokkeet! Melunvaimennus takaa häiriöttömät pelisessiot ja äänentoisto 7.1 Dolby Surroundilla tai 7.1 DTS:llä tehostettuna Logitechin Pro-G ääniajureilla tekevät äänestä niin puhtaan, että äänenlaatu kelvannee monille jopa musiikin kuunteluun. Nämä kuulokkeet voi liittää kolmeen äänilähteeseen samanaikaisesti, joten niillä voi samanaikaisesti pelata, vastaanottaa puheluita ja kuunnella musiikkia. Tukevat PC:tä, Xbox Onea, Xbox 360:a, PS3, PS4 ja mitä tahansa televisiota. Monikäyttöisyys ja erinomainen laatu osoittavat jälleen, että kyllä Logitechilla kuulokkeita osataan tehdä. Miinuksena kilpakumppaneitaan heikompi akku: kahdeksan tuntia täydellä latingilla, valoja sammuttamalla 12 tuntia. Hinta sijoittuu 199 € tienoille.

Logitech G533

​Jälleen hyvä Logitech, tällä kertaa alle 150 € hintaluokassa. Melunvaimennus löytyy ja Pro G ääniajureilla tuettu DTS 7.1 surround-ääni. Oikein tasapainoinen ja tarkka ääni, hyvä pelaamiseen. Musiikinkuunteluun ei niinkään. Näissä kuulokkeissa on vaihdettava akku, jonka voi ladata 15 tunnin käyttöä varten. Vaihdettava akku on aina sikäli integroitua parempi, että mikäli akku kuolee lopullisesti, koko kuulokkeita ei tarvitse uusia. G533 on miellyttäväntuntuinen pelikuuloke ja niiden irrotettavat pehmusteet saattavat olla hyödylliset silmälaseja käyttävälle pelaajalle. Mikrofoni vastamelulla on vähintäänkin kohtalaisen hyvä. Nämä kuulokkeet soveltuvat vain Windows PC:lle, mikä on selkeä rajoite käytettävyyden kannalta.

Turtle Beach Stealth 450

​Varsin hyvä äänenlaatu pelaamiseen alle 200 € hintaluokassa. Dolby DTS 7.1 tarjoaa tarkan monikanavaäänen esimerkiksi Counter Strikeen tai muihin PC:llä tai Macilla pelattaviin peleihin. Konsoleiden kanssa on raportoitu yhteensopivuusongelmia. Toimivat kuitenkin mobiililaitteiden kanssa. 15 tunnin akunkesto on hyvä ominaisuus ja vastamelutekniikka yhdistettynä varsin suuriin ja tiukkoihin korvakuppeihin mahdollistavat peliin uppoutumisen pitkäksikin aikaa ilman häiriötekijöitä. Mikrofonissa on boom-ominaisuus, jolla omaan ääneen saa kirkkaaksi ja kuuluvaksi. Pelien pelaamiseen hauskuutta tuo Superhuman hearing-ominaisuus, jolla kuulet esimerkiksi aseen latausäänet tarkasti ja kauempaa kuin vastustajasi.


SteelSeries Siberia 800

​Tässäpä sitten melkein kaikki mitä pelikuulokkeilta voi toivoa. Se näkyy toki myös hinnassa, joka hätyyttelee 350 € lukemia. Ei niin minkäänlaista viivettä surround-äänessä, erittäin miellyttävät päässä ja pitkä, 20 tunnin akunkesto vaihdettavilla akuilla. Äänenlaatu hivelee korvia sekä syvän basson että kirkkaan diskantin osalta ja on todella tarkka. Pelimaailman akustiikka herää eloon aivan toisella tavalla kuin halvemman luokan kuulokkeissa. 5-kaistainen taajuuskorjain ja huippuluokan Bluetooth 4.0 yhteys kaksikanavaisella yhteydellä mahdollistavat upean kuunteluelämyksen ja helpon vaihtamisen kahden äänilähteen välillä. Vastamelutekniikka ja hyvä mikrofoni kruunaavat näiden premium-pelikuulokkeiden erinomaisuuden. Ne tukevat kaikkia pelialustoja PC:stä konsoleihin.