Musiikki on siitä kummallinen ilmiö, että se pystyy viemään sinut pois siitä paikasta, missä fyysisesti olet, ja kuljettaa sinut ihan toisenlaiseen paikkaan. Se pystyy muuttamaan mielialoja, nostattamaan energiaa ja rauhoittamaan.
Kuulokkeet ovat yksi parhaista välineistä nauttia tästä taikuudesta. Ne sopivat jokaiseen mielialaan ja musiikkilajiin. Ne sopivat myös jokaiselle henkilölle sukupuoleen tai asemaan katsomatta. Ne ovat todella maaginen juttu. Miten kuulokkeet keksittiin? Ja miten ne ovat kehittyneet matkan varrella? Ja miten ihmeessä langattomat kuulokkeet toimivat?
Tarkastellaanpa hiukan kuulokkeiden historiaa. Tämä ei ole mikään tylsä matka, päinvastoin.
Luurit päässä jo 1800-luvulta lähtien
Jo niinkin aikaisin kuin 1890-luvun alussa käytettiin kuulokkeita. Silloin ne olivat lähinnä työkäytössä eli puhelinkeskusten sentraalisantrojen korvilla. Nämä naiset yhdistivät puhelinlinjoja toimistojen ja kotien välillä kytkemällä ja katkaisemalla kytkimiä. Ja siinä sivussa kuulivat myös mehukkaita juoruja. Ne kuulokkeet, joita me olemme tottuneet tänä päivänä näkemään, polveutuvat suoraan näistä puhelinvaihteen laitteista.
Vuonna 1895 otettiin askel pidemmälle elektrofonin luomisen myötä. Tässä järjestelmässä stetoskoopin muotoiset kuulokkeet oli kytketty kytkentäkeskukseen. Tuolloin siis elektrofonia käytettiin päinvastoin kuin nykyään, eli se oli ryhmäkuuntelutoiminnassa. Nykyään kuulokkeita ja nappikuulokkeita käytetään ulkomaailmasta eristäytymiseen, jotta voi keskittyä pelkästään musiikkiin.
Nykyaikaisten kuulokkeiden alku on 1900-luvulla
Kuulokkeet sellaisina kuin ne tänä päivänä tunnetaan, ovat Nathaniel Baldwinin keksintö. Hän halusi parantaa saarnaamiskokemusta mormonitemppelissä ääntä vahvistamalla. Hänen kehittämissään kuulokkeissa oli lähes kilometrin mittaiset kuparilangat kummassakin korvakupissa. Ne tuottivat ääntä ilman sähköä ja loivat perustan tutuille kuppikuulokkeille. Tästä keksinnöstä kiinnostui enemmänkin Yhdysvaltojen laivasto, joka käytti niitä puolustustarkoituksiin.
Kymmenisen vuotta myöhemmin Beyerdynamic keksi ensimmäiset henkilökohtaiseen kuunteluun suunnitellut kuulokkeet. Näissä vaatimattoman näköisissä kuulokkeissa oli ohut metallinen pääpanta, jossa oli kaksi erikseen korvakuppeihin yhdistettävää kaapelia. Vähän myöhemmin Itävällassa kehitettiin kuulokkeet, jotka myös näyttivät tyylikkäiltä. Tähän asti kuulokkeet olivat vain olleet työkaluja, joiden ulkonäöllä ei ollut niinkään merkitystä. Mutta voi kurja, tähän väliin syttyikin toinen maailmansota ja tuotekehittely jäi kesken.
Vuonna 1958 John Koss otti harppauksen eteenpäin kuulokealalla ja keksi ensimmäiset huippuluokan stereokuulokkeet. Näissä kuulokkeissa oli hienostuneempia ominaisuuksia, kuten ”yksityisyyskytkin”, joka mahdollisti hiljaisemman ja henkilökohtaisemman kuuntelun sekä isommat kuulokekupit ja edistyksellinen stereotekniikka. Näistä kuulokkeista tulikin erittäin suosittuja sodasta palanneiden miesten keskuudessa. Kossin kuulokkeissa oli leveämmät päänauhat, huipputekninen look ja korvatulpat, jotka poistivat melua ja ne muistuttivat hävittäjälentäjien päähineitä.
Koss hallitsikin suvereenisti kuulokemarkkinoita 1960- ja 70-luvuilla Yhdysvalloissa. John Kossin kuulokkeet olivatkin aikaansa edellä. Ihmiset olivat suuresti kiinnostuneita uudenlaisesta nuorismusiikista, jota myös rockiksi kutsutaan. Beatlesin suosion myötä Koss teki yhteistyötä heidän kanssaan ja esitteli Beatlephone-kuulokkeet, joissa oli Beatles-tarra. Tuntien Beatlesin suosion, tämä oli todella iso juttu. Näin kuulokkeet pääsivät teini-ikäisten kulttuuriin mukaan ja valloittivat suuren yleisön.
Sennheiser tuli markkinoille vuonna 1969 omalla kuulokeversiollaan, jotka päästivät hieman ulkopuolista ääntä läpi. Nämä olivatkin nykyään kuulokkeissa tunnetun ominaisuuden ”taustaäänen” prototyyppi. Samoihin aikoihin STAX keksi ensimmäiset sähköstaattiset kuulokkeet, jotka olivat aivan vertaansa vailla. Nykypäivän parhaat vastamelukuulokkeet saavatkin kiittää tätä innovatiivista keksintöä.
Ja sitten… kehitys pysähtyi. Monen huikean kuulokeversion jälkeen ei tapahtunut oikein mitään sillä rintamalla. Olipas tylsää.
Sony räjäytti pankin!
Kunnes boom! Tuli vuosi 1979 ja syntyi laite, joka on kiistatta ikoninen kuulokkeiden historiassa – Sony Walkman! Walkman oli kannettava kasettistereo, jossa oli yhdellä ohuella metallinauhalla liitettävät kuulokkeet. Ja lisäksi kuulokkeet oli vuorattu vaahtomuovilla. Tämän huikean laitteen avulla sen käyttäjä voi nauttia musiikistaan ulkona säilyttäen silti yksityisyytensä. Niin kuin siinä ei olisi ollut tarpeeksi, lisäksi Walkmanissa ei ollut vain yhtä, vaan kaksi kuulokeliitäntää musiikin jakamiseen. Wow!
Tämän jälkeen muutkin kulutuselektroniikan brändit kuten Philips ja Onkyo saapuivat mukaan kuulokepeliin. He valmistivat isoille massoille kohtuuhintaisia kuulokkeita, jotka tarjosivat mahtavaa suorituskykyä. Ja kun muotiala alkoi vaikuttaa maailmassa enenevissä määrin, sillä oli vaikutusta myös kuulokkeiden kehitykseen.
Pian Sony esittelikin uudenlaisen kuulokkeiden kaulanauhan muotoilun. Tällaiset niskan takana olevat sangat olivatkin todella cooleille ja aallon harjalla oleville tyypeille ihan must. Tällaisilla kuulokkeilla olikin suuri menekki.
Samaan aikaan Beyerdynamic nautti valtaisaa suosiota muusikoiden ja lähetysasemien keskuudessa. Tämä johtui niiden ainutlaatuisesta suunnittelusta, joka sopi näiden tahojen vaatimuksiin. Bose teki vuonna 1989 vaikuttavaa jälkeä kuulokehistorian saralla melunvaimennustekniikallaan. Tämä oli matkustamisen kulta-aikaa ja matkustaessa joutui aina kärsimään ympäröivän maailman melusta. Tällaiseen kaoottiseen äänien kakofoniaan Bosen kuulokkeet olivat todellinen siunaus.
90-luvulla kannettavien musiikkilaitteiden käyttöönotto synnytti myös uudenlaiset kuulokkeet. Tuohon aikaan valmistajat keskittyivät minimalististen musiikkisoitinten kehittämiseen, joten myös kuulokkeiden piti olla aina vain pienempiä.
Uusia innovatiivisia kehittelyjä
Vaikka Bluetooth-tekniikka keksittiinkin jo 1999, johto poistui vasta 2004. Tuolloin Bluetooth oli enemmänkin muotiasuste liikemiesten keskuudessa. Myöhemmin 2000-luvulla ja vuoden 2010 alussa Beats ja Bose alkoivat tuoda markkinoille Bluetooth-kuulokkeita, jotka tarjosivat muodikkaamman ja tyylikkäämmän lookin.
iPhonen ja muiden älypuhelimien vallatessa maailman, samoin tekivät kuulokkeet. Tällöin markkinoille tuli enemmän brändiyhteistöitä, kuten Lady Gagan HeartBeats, jotka oli suunniteltu timanttileikatuiksi nappikuulokkeiksi jokapäiväiseen käyttöön. Tästä hetkestä lähtien oli päivänselvää, että kuulokkeista ja nappikuulokkeista tulee entistäkin minimalistisempia ja hienostuneempia.
Vuonna 2001 tyylikäs mutta minimalistinen muotoilu muodostui hitiksi. Steve Job ja Apple esittelivät iPodin, jossa oli ikoniset valkoiset nappikuulokkeet.
Apple jatkoi edelläkävijänä esitellen vuonna 2017 Airpodit poistaen kuulokeliitännän. Monen mielestä parhaat langattomat nappikuulokkeet ovatkin juuri Applen Airpodit. Olikin vain ajan kysymys, milloin muut yritykset seuraisivat perässä. Airpodit ovat kaksi Bluetooth-kuuloketta, joiden takaosassa on putkimainen rakenne. Nykyään Airpod onkin koko kansan laite. Airpodeissa on myös tyylikäs latauslaatikko, joka mahtuu taskuun. Kuulokemallit kehittyvät koko ajan ja mitä vielä tulemmekaan näkemään, aika näyttää.