Nappikuulokkeet

Nappikuulokkeet airpods

Nappikuulokkeissa on monia etuja, jotka isommista kuuloketyypeistä puuttuvat. Varsinkin liikunnallisiin lajeihin, kuten kuntosaliharrastukseen nappikuulokkeet ovat ylivertainen lisäbuustin tuoja ja musiikillisen tunnelman luoja. Jo pelkkä langattomuus säästää kuntoilijan hermoja, mutta etenkin kuulokkeiden pienuus ja näppäryys tekevät niistä vaivattomat käyttää.

Nappikuulokkeet, tai in-ear-kuulokkeet, jotka asetetaan korvanlehden sisäpuolelle, syöttävät äänen suoraan korvakäytävään. Vaikka nappikuulokkeiden kaiuttimet ovat minikokoiset eikä äänenlaadulla voi kilpailla isompien kuulokkeiden kanssa, ovat varsinkin parhaat valmistajat onnistuneet virittämään uskomattoman äänentoistokyvyn yhä pienempään tilaan, joten nappikuulokkeita voi ehdottomasti suositella liikunnallisille musiikinystäville.

Etenkin lajeissa, joissa kastumisen vaara on todennäköinen, vedelle herkkiä sähkölaitteita ei tee mieli altistaa kosteudelle määräänsä enempää. Nappikuulokkeet ovat kaikista kuuloketyypeistä kestävimmät vedeneristyksen kannalta, joten ne ovat paras valinta esimerkiksi lenkkeilyyn sateella tai rankkaa hikoilua aiheuttavaan supersarjatreeniin salilla.

Liikuteltavuuden kannalta nappikuulokkeet ovat yksinkertaisesti parhaat. Yritäpä työntää on-ear kuulokkeita salipöksyjen taskuun. Voi olla hankalaa. Mutta jos otat nappikuulokkeet mukaan matkoillesi, treeneihisi tai julkisiin kulkuvälineisiin, niiden sijoittelu on huomattavasti helpompaa. Nykyään on saatavilla sellaisia kuulokkeita, joiden Bluetooth-signaali yltää kymmenien metrien, mahdollisesti sadan metrin päähän. Voit siis laittaa soittolistan pyörimään älypuhelimeesi ja jättää puhelimen pukukoppiin lukkojen taakse, siirtyä sulavasti salin puolelle ja nauttia musiikistasi koko treenin ajan.

Mitä kannattaa pitää mielessä kun aiot ostaa nappikuulokkeet

​​​​​Tässä pari vinkkiä, joita kuulokkeiden ostajan on hyvä harkita.

Melunvaimennus

On totta, että nappikuulokkeet päästävät todennäköisemmin läpi ulkopuolelta tulevaa melua jo sen takia, että niissä ei ole korvia ympäröivää suojaa tai kämmenenpaksuista pehmustekerrosta. Tämän vuoksi kannattaa harkita, riittävätkö rahkeet investoida pykälää teknisempiin nappikuulokkeisiin: sellaisiin, joissa on vastamelutekniikka. Tällaisissa nappikuulokkeissa musiikki kuuluu selkeimmin ja puhelukumppanin ääni ei peity taustametelin alle. Toisaalta ulkona liikkuvan on aina harkittava, onko tarpeellista kuulla ympäristön, kuten liikenteen äänet ainakin jollain tasolla, joten melunvaimennuksesta tinkiminenkin voi olla perusteltua.

Täysin langattomat?

Jos aiot hankkia kätevät korviin tungettavat kuulokkeet, arvostat todennäköisesti niiden pientä kokoa. Jos arvostat pientä kokoa ja todennäköisesti johdottomuuttakin, mikset valitsisi samantien äärimmäistä vaihtoehtoa: täysin langattomia nappikuulokkeita. Yleensähän in-ear-kuulokkeissa kulkee nappeja yhdistävä johto. Useissa malleissa on lisäksi kaula- tai niskapanta. Täysin langattomat nappikuulokkeet ovat pelkät korviin työnnettävät napit. Niiden mukana tulee usein latauskotelo, mutta niiden käyttö ei vaadi mitään ylimääräistä. Pikkuisen hintavammat täysin langattomat in-ear-kuulokkeet ovat, mutta jotkut haluavat maksaa äänenlaadun lisäksi huomaamattomuudesta ja kätevyydestä.

Akun kesto

Akun kesto

Nappikuulokkeiden akku on useimmiten integroitua – ei vaihdettavaa mallia, joten kun sen elinaika päättyy, täytyy kuulokkeet vaihtaa uusiin. Laadukkaiden merkkien litium-ioniakut ovat käyttöikänsä puolesta parhaita. Langattomien kuulokkeiden akun kesto aktiivisen käyttöajan osalta on yksi tärkeimmistä ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä. Tarkastele, millaista akunkestoa valmistaja lupaa. 

Nappikuulokkeissa ei ole tarpeen tyytyä kovin paljon alle 8 tunnin käyttöaikaan ellei ole valmis latailemaan niitä päivittäin. Jos on varaa investoida hieman enemmän rahaa, kannattaa katse suunnata yli 10 tuntia pöhiseviin kuulokkeisiin. Sellaisia ei tarvitse joka treenin jälkeen latailla vaan voit jättää ne huoletta treenikassiin odottamaan seuraavaa kertaa.

​Parhaat langattomat nappikuulokkeet vuodelle 2019

​Beats X Wireless

​Erityisesti Applen tuotteisiin hurahtaneelle BeatsX on loistava vaihtoehto. Tässä ei ole mitään turhaa, mutta perusasiat ovat kunnossa, kuten hyvällä bassolla varustettu erinomainen äänentoisto. Testeissä on kiitelty äänentehostusta, joka antaa lauluääneen ja lyömäsoittimiin erityistä lennokkuutta sekä bassoon ekstrasyvyyttä. Popmusiikin, hip-hopin ja elektronisen musiikin kuunteleminen tulee olemaan hauskaa näillä napeilla. Akku kestää suurin piirtein kahdeksan tuntia ja lataaminen on huippunopeaa Lightning-yhteyden avulla, joskaan latauksen aikana kuulokkeita ei voi käyttää. Nätin näköiset ja helppokäyttöiset in-ear-kuulokkeet hyvällä äänenlaadulla.

​Jaybird X3

​Jaybird X3 näyttää upealta. Korvanapit ovat hieman ohuemmat kuin aiemmassa X2-mallissa, vaikkakin kokoa riittää edelleen. Istuvuus korviin on miellyttävä. Kontrollit ja mikrofoni löytyvät korvanapin alapuolelta, ja tuntuma niihin löytyy helposti. Käsin voi säätää bassoa ja voluumia, hyppiä raidalta toiselle sekä pysäyttää ja käynnistää toiston. Myös Google Assistant on mahdollista tavoittaa kuulokkeiden kontrollinapeista. X3:n akku kestää 8 tuntia ja äänenlaatu on upea nappikuulokkeille. Esiasennetut ääniprofiilit on mahdollista säätää omiin kuuntelutottumuksiin sopiviksi. Loistavat langattomat nappikuulokkeet urheiluun eikä hintakaan päätä huimaa.

​Samsung Level U Pro

​Hieman edullisemmastakin hintaryhmästä löytyy laadukkaita kuulokkeita. Samsung Level U Pro on hyvä esimerkki siitä, että jos huippuominaisuuksien sijaan kuulokkeiden monikäyttöisyys kiinnostaa enemmän, voi valinnan kohdistaa huoletta halvempiin malleihin eikä ostopäätös jää kaduttamaan. Näitä kuulokkeita on mukava käyttää vaikka koko päivän, ne toimivat latauksenkin aikana ja äänenlaatu on aika hyvä. Magneetit korvanapeissa pysäyttävät musiikintoiston automaattisesti kun korvanapit koskettavat toisiaan. Kun napit ovat erillään, Level U Pro kykenee vastaanottamaan puheluita, ja juuri puhelinkäyttöön nämä ovatkin erinomaiset kuulokkeet. Kevyt ja tyylikäs ulkonäkö ei häviä kalliimmillekaan kuulokkeille. Volyymia ja muita kontrolleja on helppo käyttää. Level U Prossa ei ole vastameluominaisuutta, mutta siinä on kaksoisvahvistimet, jotka vaimentavat kaikuja ja melua jossain määrin. Tuulenhuminan vaimennus on varsin vaatimaton, joten nämä eivät ole ihanteelliset kuulokkeet lenkkeilyyn. Kova meteli ei vaimene riittävästi, mutta maltillinen kahvilan taustahäly peittyy yllättävän hyvin. Puhelukäyttöön Samsungit ovat sitäkin paremmat, sillä diskantissa on tehoa ja puhe kuuluu selkeästi.

Sony Extra Bass Bluetooth Headphones MDR-XB510AS

​Loisteliasta tekniikkaa melkoisen edullisesti. Sony hoitaa homman tälläkin kertaa Extra Bass Bluetooth kuulokkeillaan, jotka ovat erityisen kevyet korvilla. Hien- ja roiskeenkestävä tekniikka ja bassovahvistettu äänentoisto tekevät näistä erinomaisen valinnan urheilun aikaiseen musiikinkuunteluun. Nämä kuulokkeet voi huuhdella vedellä puhtaaksi treenin jälkeen. Tukikaaret korvilla edesauttavat huomattavasti nappien paikallaan pysymistä.

Bluetooth-yhteys on helppo muodostaa ja signaalin kantokyky on hyvä. NFC (Near Field Communication) –tekniikka takaa tasaisemman ja kuuluvamman yhteyden. Akun kestoksi luvataan 8,5 tuntia, mikä on jopa vähän keskimääräistä paremmin in-ear-kuulokkeille. Sisäänrakennettu mikrofoni mahdollistaa puheluiden vastaanottamisen musiikinkuuntelun aikana. Tässä alkaa olla paketti, joka kilpailee ihan oikeasti parhaiden nappikuulokkeiden arvonimestä alle 100 euron hintaluokassa.

Plantronics BackBeat Fit

​BackBeat Fit kuulokkeita ei voi olla mainitsematta kun vertaillaan parhaita urheilukäyttöön soveltuvia nappikuulokkeita. Erityisesti juoksijoiden soisi nyt höristävän korviaan. Korvasilmukat takaavat, että näitä kuulokkeita ei tarvitse kaivella lumihangesta tai lätäköistä; nämä pysyvät paikallaan. Roiskeenkestävät ja tukevanoloiset Plantronicsit hyvällä äänenlaadulla ovat myös turvallinen vaihtoehto ulkona urheilevalle, sillä muotoilun ansiosta ympäristön äänet kuuluvat ja tarkoituksellisen kirkas väritys heijastavalla pinnalla takaa näkyvyyden hämärissä olosuhteissa. Akku kestää 8 tuntia, kontrollit löytyvät kätevästi korvanapeista ja mikrofoni on vähintäänkin kohtalaisen hyvä. Plantronics Backbeat Fitin mukana tulee lisäksi käsivarsinauha, johon puhelimen voi kiinnittää liikuntasuorituksen ajaksi. Näissä nappikuulokkeissa ei nyt vaan ole mitään vikaa, jos vain niskan takaa kulkeva panta ei nyt satu häiritsemään.


Bluetooth-yhteys on helppo muodostaa ja signaalin kantokyky on hyvä. NFC (Near Field Communication) –tekniikka takaa tasaisemman ja kuuluvamman yhteyden. Akun kestoksi luvataan 8,5 tuntia, mikä on jopa vähän keskimääräistä paremmin in-ear-kuulokkeille. Sisäänrakennettu mikrofoni mahdollistaa puheluiden vastaanottamisen musiikinkuuntelun aikana. Tässä alkaa olla paketti, joka kilpailee ihan oikeasti parhaiden nappikuulokkeiden arvonimestä alle 100 euron hintaluokassa.

Bose QuietControl 30

​Muotoilunsa puolesta nämä kevyet Bosen nappikuulokkeet ovat huippulaatua. Miellyttäväntuntuiset korvasovittimet on muotoiltu niin, että ne istuvat useimpiin korvatyyppeihin mukavasti. Bluetooth-yhteys on laadukas, tehostettu NFC –teknologialla. Akulle luvataan 10 tuntia tehokasta käyttöaikaa, eikä tehokkaan integroidun litium-ioniakun lataaminenkaan kestä kolmea tuntia kauempaa. Nämä hikoilunkestävät nappikuulokkeet soveltuvat urheilukäyttöön tai hands-free –laitteeksi puhelimen kanssa.

Mutta se, mikä erottaa Bosen muista valmistajista, on tietenkin melunvaimennus. Ja tässä onkin paras syy hankkia QuietControl 30 –kuulokkeet, mikäli käyttäjä haluaa kokea musiikkinsa niin täyteläisenä kuin nappikuulokkeilla on mahdollista tai kuulla puhelun toisen osapuolen selvästi. Vastamelutekniikka on paitsi tehokas myös käyttäjän itsensä säädettävissä. Se eliminoi ympäristön metelin, ja melunvaimennuksen tehoa vain korostavat älykkäästi suunnitellut korvasovittimet, joiden vaahto ja muotoilu eristävät ympäristöstä kulkeutuvat äänet erinomaisesti. Vähän kalliimmathan nämä ovat, mutta äänenlaatukin on erinomainen.

Bluetooth-yhteys on helppo muodostaa ja signaalin kantokyky on hyvä. NFC (Near Field Communication) –tekniikka takaa tasaisemman ja kuuluvamman yhteyden. Akun kestoksi luvataan 8,5 tuntia, mikä on jopa vähän keskimääräistä paremmin in-ear-kuulokkeille. Sisäänrakennettu mikrofoni mahdollistaa puheluiden vastaanottamisen musiikinkuuntelun aikana. Tässä alkaa olla paketti, joka kilpailee ihan oikeasti parhaiden nappikuulokkeiden arvonimestä alle 100 euron hintaluokassa.

​Bose SoundSport

​Jopa nappikuulokkeiksi nämä ovat erityisen kevyet. Keveydestä on aina se hyöty, että yleensä käyttömukavuus ja istuvuus korvilla on parempi kuin raskaimmissa napeissa. Viimeisin Bluetooth-tekniikka NFC-ominaisuudella tekee Bosen SoundSportista erityisen nopean ja varmatoimisen minkä tahansa vastinparilaitteen kanssa ja yhteyden muodostaminen on helppoa.

Vesisade tai hikoilu eivät vaikuta SoundSportin toimintaan, sen verran tehokas vedeneristys näissä on. Erityisesti juoksukäyttöön SoundSport on erinomainen valinta. Jos joku uskaltaa, kannattaa kokeilla saunomista näiden kuulokkeiden kanssa myös. Ainoa selvä heikkous Bosen SoundSportissa on vaatimaton 6 tunnin akunkesto. Latauskertoja tulee siis useammin varsinkin jos kuulokkeita käyttää paljon puhelimen kanssa ja tapana on jutella pitkiä maratonpuheluita. Toisaalta akku on laadukas ja sen lataaminen vie vain pari tuntia. Mutta kuten nimikin kertoo, nämä nappikuulokkeet on suunniteltu ennen kaikkea urheilukäyttöön, varsinkin juoksulenkeille, jotka harvemmin kestävät yli kuusi tuntia.

Kaulan ympäri kiertyvä nauha poistaa huolen siitä, että kuulokkeet häviäisivät maastoon vaikeimpienkaan parkour-suoritustesi aikana. Juoksija saattaa arvostaa tai olla arvostamatta sitäkin, että Bosen SpoundSportissa ei ole vastamelutekniikkaa, joten ympäristön äänet kuuluvat läpi.