Vastamelukuulokkeet

Vastamelukuulokkeet

Kuten musiikinystävät tietävät, kaikenlaiset ulkoiset äänet voivat häiritä äänen kuuluvuutta kuulokkeista. Esimerkiksi lentokoneessa musiikin yli kulkeutuu herkästi moottoreiden kohina ja vähänkin meluisampi linja-auto onnistuu todennäköisesti pilaamaan pörinällään äänikirjan kuunteluelämyksen vaikka kuuloke olisi tiukasti painautunut korvallesi. Nämä ongelmat kuitenkin ratkeavat vastamelukuulokkeiden avulla.

Vastamelukuulokkeet ovat jompaakumpaa tyyppiä: aktiiviset tai passiiviset. Passiivinen ei tarkoita oikeastaan mitään sen teknisempää kuin kuulokkeiden pehmusteiden ja rakenteiden ääneneristyskykyä. Periaatteessa mitkä tahansa kuulokkeet eristävät ulkoista meteliä jonkin verran, mutta varsinaiset passiiviset eli parhaat vastamelukuulokkeet ovat over-ear-tyyppiset kuulokkeet, joissa monikerroksinen vaahto tai muu ääntä eristävä materiaali on varta vasten suunniteltu estämään ulkoisia ääniä.


Ne ovat massiivisen kokoiset, painavat ja kykenevät kyllä vaimentamaan ääniä 15-20 desibelin verran. Alun perin vastamelukuulokkeet suunniteltiin ilmailukäyttöön vaimentamaan helikopterien ja lentokoneiden ohjaamojen meteliä. Ensimmäiset vastamelukuulokkeet olivat passiivisia. Mutta koska moottorit tuottavat jopa 80 desibelin ääniä, tuli pian tarve kehittää jotain tehokkaampaa miehistön korvien suojaksi, ja tässä kohtaa astuivat esiin aktiiviset vastamelukuulokkeet.

Aktiivista meluntorjuntaa hyödyntävät kuulokkeet on suunniteltu eristämään meteliä materiaalinsa puolesta passiivisesti erityisesti korkeilla taajuuksilla, mutta tämän lisäksi ne kykenevät poistamaan meteliä matalimmallakin taajuuksilla luomalla omaa vastaääntään. Kuulokkeet kuuntelevat mikrofoniensa avulla ulkoista melua, tunnistavat äänen taajuuden ja amplitudin hyvin tarkasti ja luovat sitten täsmälleen äänelle vastakkaisia ääniaaltoja, jotka syötetään kaiuttimien kautta kuulijan korvaan. Vastakkainen ääni kumoaa metelin. Tätä kutsutaan destruktiiviseksi interferenssiksi. Ja tekniikan hieno ominaisuus on siinä, että millisekunneissa tuotettu vastamelu ei millään tavoin vaikuta siihen ääneen, jota kuulokkeiden kautta halutaan kuunnella.

Vastamelukuulokkeisiin tottuneille laitteen kyky tuottaa täydellisempää ja häiriöttömämpää ääntä ei välttämättä ole ainoa syy, miksi he eivät koskaan voisi kuvitella palaavansa ”normaaleihin” kuulokkeisiin. Moni kokee vastamelukuulokkeiden lievittävän uupumusta varsinkin pitkillä matkoilla, joilla jatkuva matalan taajuuden humina saattaa aiheuttaa tiedostamatonta rasittuneisuutta. Tuollaisina hetkinä ei välttämättä tee mieli edes kuunnella lempikappaleitaan vaan jo pelkkä hiljaisuus voi olla musiikkia korville. Niin ikään ulkoa kuuluva liikenteenmelu, viereisessä huoneistossa pauhaava televisio, juhliva porukka alakerrassa tai Deep Purplea tapaileva wannabe-kitaristi saattavat häiritä sinua juuri sillä hetkellä kun haluaisit vaipua uneen, keskittyä opiskeluun, kuunnella ääniaineistoa tai vaikka meditoida päivän rasitteet pois mielestäsi. Vastamelukuulokkeet, jotka eristävät merkittävän osan ulkoisesta hälinästä tarjoavat tilaisuuden nauttia hiljaisuudesta sielläkin, missä se ei muuten olisi mahdollista.

Mitä kannattaa pitää mielessä jos aiot ostaa vastamelukuulokkeet

Saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta vastamelukuulokkeet eivät torju melua aktiivisesti elleivät ne ole päällä. Ja ollessaan päällä ne kuluttavat virtaa. Kuulokkeiden akun kestoon tulee siis kiinnittää erityistä huomiota hankintapäätöstä tehdessä. Varsinkin kun puhutaan langattomista vastamelukuulokkeista, jotka eivät lähtökohtaisesti ole piuhan päässä virranlähteessä kiinni vaan joiden akkua koettelevat kehittynyt tekniikka, langaton yhteys, meluntorjunta ja tasokas äänentoisto kaikilla taajuuksilla. Silloin 20 tuntia alkaa olla hyvä lukema aktiiviselle käyttöajalle per latinki. 15 tuntia vastamelun ollessa päällä menettelee vielä, mutta sen alle ei ole oikein perusteltua jättäytyä ellei konkurssi muutoin koputtele ovellesi ja haluat todella investoida ihan oikeisiin vastamelukuulokkeisiin.

Jos aiot investoida astetta kalliimpiin vastamelukuulokkeisiin, tee itsellesi palvelus ja varmista, että kuulokkeet todella sopivat päähäsi. Korvakuppien on peitettävä koko korvat tai in-ear-kuulokkeiden nappien on sovittava hyvin korvakäytäviisi. Sangan on levättävä tukevasti mutta liiallista painetta aiheuttamatta päälaellasi. Ärsytystä, painetta tai huonoa istuvuutta ei tarvitse sietää. Jos kuulokkeet eivät nimittäin istu kunnolla korvillasi, ne saattavat päästää ulkopuolisia ääniä läpi vastamelutekniikasta huolimatta.

​Suosituimmat valmistajat

Bose on amerikkalainen yhtiö, joka tunnetaan laadukkaista äänentoistolaitteistaan aina ammattilaistason kaiuttimista autojen äänentoistojärjestelmiin. Bose kehitti vastamelutekniikan ja asetti riman korkealle. Muut valmistajat, Sony etunenässä ovat kuroneet Bosen etumatkaa kiinni, mutta monien mielestä Bose on edelleen se valmistaja, joka loi vastamelukuulokkeiden alalle standardin ja jota muut yrittävät jäljitellä.

Sony on isoista valmistajista suurin. Tämä huippulaadukas japanilaisyhtiö jyrää puhtaalla monipuolisuudellaan, tietotaidollaan ja rahalla. Sonyn kuulokkeet ja vastamelutekniikka ovat erinomaisia sekä laatunsa että luotettavuutensa puolesta. Sony kykenee usein myös tarjoamaan laatua hieman edullisempaan hintaan kuin pienemmät kilpailijansa.

Sennheiserelectronic on saksalainen äänentoistotekniikkaan erikoistunut yritys. Varsinkin kuluttajakäyttöön tarkoitetut kuulokkeet ovat nostaneet Sennheiserin nimen monien huulille. Niillä on oma vankkumaton kannattajakuntansa. Paitsi että Sennheiserin tuotteet ovat laatunsa puolesta saksalaisen insinööriosaamisen taidonnäytteitä, niiden valmistuksessa kiinnitetään huomiota myös muodikkuuteen, ulkonäköön ja tyyliin.

Plantronics on tunnettu erityisesti langattomista kuulokkeistaan ja headseteistään konsoleihin, PC:lle ja älypuhelimiin. Tämä kalifornialainen yhtiö on erikoistunut langattoman äänentoiston yhdistämisessä erilaisiin huipputeknisiin viestintälaitteisiin.

Bowers & Wilkins on brittiläinen yhtiö, joka on saavuttanut mainetta erityisesti kaiuttimillaan. Se valmistaa laajaa valikoimaa laadukkaita sankakuulokkeita ja nappikuulokkeita. Vastamelutekniikassa se on kehittynyt vuosien varrella vauhdikkaasti. B&W äänentoistojärjestelmiä on vuodesta 2007 lähtien voinut löytää myös autoista kuten Jaguarista, Volvosta, Maseratista ja BMW:stä.

JBL on kaiutintekniikkaan erikoistunut valmistaja, joka tuottaa audiotekniikkaa sekä kuluttajille että yritys- ja ammattilaiskäyttöön. Studiotekniikka, kiertue- ja lavatekniikka, DJ-ammattilaislaitteet ja elokuvatekniikka kuuluvat JBL:n laajaan osaamisrepertuaariin. JBL:n kuulokkeita löytyy lähes jokaisen elektroniikkakaupan hyllyiltä ja ne ovat huokeita ja kohtalaisen hyvälaatuisia, eivät kuitenkaan premium-tasoa. JBL pitää majaansa Yhdysvalloissa, mutta sen omistaa eteläkorealainen Samsung tytäryhtiönsä Haman International Industriesin kautta.

​Parhaat vastamelukuulokkeet vuodelle 2019

Bose QuietComfort 35 (II)

QuietComfort 35 kuulokkeissa yhdistyvät laadukkuus, upea ääni ja melunvaimennustekniikka. Nämä langattomat bluetooth-kuulokkeet ovat melkeinpä kaikkea, mitä täydelliseltä kuunteluelämykseltä voi toivoa.

Erityisen vaikuttava asia QC35:sää on akun kesto. Vaikka melunvaimennus vaatiikin piirun verran enemmän virtaa, nämä langattomat kuulokkeet toimivat silti 20 tuntia yhdellä latauksella. Melunvaimennus hyödyntää kaksoismikrofonitekniikkaa, jolla ympäröivä melu saadaan eristettyä hyvin tehokkaasti. Pakko toki mainita myös yksinkertaisen elegantti ulkoasu, sileä ja mustanpuhuva pinta sekä kauniisti kaartuvat muodot, joiden ansiosta kuulokkeet näyttävät kerrassaan upeilta.

QuietComfort 35:ssä Bluetooth-pariliitoksen muodostaminen on tehty helpoksi ja nopeaksi. Käyttäjä voi valita perinteisen Bluetooth-liitoksen tai NFC-liittämisen, jolloin yhteys muodostuu vain koskettamalla laitteita toisiinsa. Kuulokkeita voi toki käyttää myös puheluiden soittamiseen ja vastaanottamiseen, jolloin kristallinkirkas ääni tekee puhelinkeskusteluista nautinnollisempaa. QC35 ilmeistyi jo vuonna 2016 ja se pitää edelleen pintansa yhtenä parhaista langattomista kuulokkeista. Siitä on ilmestynyt vuonna 2017 uudempi malli, QC35 II, joka on kevyempi kuin edeltäjänsä ja jossa on muutamia lisäominaisuuksia, kuten GoogleAssistant. Mutta mikäli lisäpaino ei haittaa, vanhempi malli tarjoaa samanlaatuista loistokkuutta ja irtoaa muutaman kympin halvemmalla kuin yli 400 € maksava QC35 II.

Sony MDR-1000X

Erinomaiselta kuulostavat ja mukavantuntuiset langattomat kuulokkeet tehokkaalla meluvaimennuksella, joka lähestulkoon vetää vertoja Boselle. Sonyn Sense Engine –ominaisuus lupaa räätälöidä melunvaimennuksen yksilöllisesti käyttäjän mieltymyksen mukaiseksi. Erilaisilla säätömahdollisuuksilla käyttäjä voi lisätä tai vähentää ulkoisen metelin kuuluvuutta ja jopa filtteröidä pois kaiken muun melun paitsi puheäänen, jolloin esimerkiksi lentokentän kuulutukset kuuluvat vaikka kuulokkeiden käyttäjä kuuntelisi samanaikaisesti musiikkia.

Kuulokkeissa on myös ominaisuus, jolla ulkoiset äänet voi saada hetkellisesti kuuluviin nostamalla käsi oikeanpuoleisen korvakupin ylle. Samalla kuulokkeiden toistama musiikki vaimenee ja voit esimerkiksi keskustella toisen henkilön kanssa kuulokkeet päässäsi. Kun sitten lopetat keskustelun, siirrä käsi pois kuulokkeelta ja musiikki tulvii jälleen korviisi samalla volyymillä kuin aiemmin, ja meluvaimennus alkaa taas toimia.

Sony hallitsee äänentoistotekniikan, joten MDR 1000X kuulokkeet sopivat kaikille, jotka eivät halua tehdä kompromisseja äänenlaadun suhteen. Kuulokkeiden digitaalisen äänen tehostustekniikka on luotu juurikin pakatun äänisignaalin parantamiseen, jollaisesta Bluetooth-kuulokkeissa on kyse. Akun kesto on hyvä, 20 tunnin luokkaa, ja kuulokkeiden mukana tulee äänipiuha, jonka avulla kuuntelua voi jatkaa vaikka akku hyytyisikin. Näissä kuulokkeissa hinta-laatusuhde on kohdillaan.

Sennheiser Momentum 2.0 Wireless

Momentum 2.0 –kuulokkeiden käyttäjä huomaa ensimmäisenä, kuinka miellyttävästi ne asettuvat korville. Suurten ja hyvin pehmustettujen kuppien ansiosta ne ympäröivät korvat tiiviisti eivätkä päästä melua vuotamaan ohi. Tähän kun lisää Sennheiserin vastamelutekniikan, on tiedossa huippulaatua häiriöttömään ja miellyttävään musiikinkuunteluun. Ääni on kirkas ja riittävän yksityiskohtainen kaikilla taajuuksilla. Basso on voimakas.

AptX codekki tuo laatua ja tarkkuutta Bluetooth 4.0-signaaliin. Integroitu mikrofoni on sekin laadukas: puheäänesi kuuluu keskustelukumppanillesi kirkkaana. NFC-tekniikan ansiosta laitteen liittäminen onnistuu helposti yhden napin painalluksella. Kuulokkeet on helppo taittaa kasaan kuljettamista varten. Akku kestää jopa 22 tuntia. Erittäin laadukkaat vastamelukuulokkeet.

​Plantronics BackBeat Pro 2

​Uskomattomalla akunkestolla varustetut langattomat kuulokkeet, joiden hinta ei vastamelutekniikasta huolimatta päätä huimaa. Plantronicsin BackBeat Pro 2 –kuulokkeissa on panostettu persoonalliseen tyyliin ja ulkonäköön. Kuulokkeet ovat kevyet ja miellyttäväntuntuiset. Basso on rikas, miditaajuudet ja korkeat eivät yllä tarkkuudessaan Sonyn tasolle, mutta äänenlaatu on varsin hyvä ja kelvannee useimmille. Vastamelutekniikka on laadukas, mutta ei suinkaan Bosen tasoa. Bassoviritteinen äänentoisto yhdistettynä aktiiviseen meluvaimennukseen auttaa Plantronicsia suoriutumaan meluntorjunnasta ihailtavan hyvin.

Erityisesti lentokoneella, junalla tai bussilla matkustaville tässä on tarjolla varteenotettavat kuulokkeet, joita ei tarvitse latailla yhtenään tai laittaa mukana tulevan jakkipiuhan päähän. Akun kestoksi luvataan jopa 24 tuntia. Kuulokkeiden vasemman korvakupin säädöt sallivat melunvaimennuksen ja musiikin pysäyttämisen siksi aikaa kun käyttäjä haluaa kuunnella ympäristöään ilman, että siirtää kuulokkeet pois päästään. Näppärät ja laadukkaat kuulokkeet varsin järkevään hintaan.