Vastamelukuulokkeet

Kuten musiikinystävät tietävät, kaikenlaiset ulkoiset äänet voivat häiritä äänen kuuluvuutta kuulokkeista. Esimerkiksi lentokoneessa musiikin yli kulkeutuu herkästi moottoreiden kohina ja vähänkin meluisampi linja-auto onnistuu todennäköisesti pilaamaan pörinällään äänikirjan kuunteluelämyksen vaikka kuuloke olisi tiukasti painautunut korvallesi. Nämä ongelmat kuitenkin ratkeavat vastamelukuulokkeiden avulla.

Tuotteet, joita suosittelemme

Bose QuietComfort 35 II

3.8/5

Bose käytti yli 40 vuotta maailman parhaan melunvaimennuksen kehittämiseen. Nyt se on saatavilla langattomasti. Lopputuloksena syntyivät langattomat QuietComfort 35 -kuulokkeet.

Osta nyt: 238 - 399 €

Sony WH-1000XM3

3.7/5

Sony WH-1000X M3 -Bluetooth-vastamelukuulokkeiden avulla voit nauttia korkealuokkaisesta äänentoistosta ja vastamelutoiminnosta, joka mukautuu älykkäästi ympäristösi sekä toimintojesi mukaan.

Osta nyt: 219 €

Sennheiser PXC 550

3.8/5

Sennheiser Travel Line -sarjan erityisesti matkakäyttöön suunnitellut, ergonomisesti muotoillut, aktiivisella NoiseGard 2.0 äänenvaimennuksella ja erinomaisella äänenlaadulla varustetut High-End kuulokkeet.

Osta nyt: 199 - 295 €

BL Live 650BTNC

3.5/5

Kun erinomainen äänentoisto on sinulle tärkeä, niin aseta langattomat, aktiivisella melunvaimennuksella varustetut JBL LIVE 650BTNC -sankakuulokkeet korvillesi ja heittäydy musiikin vietäväksi.

Osta nyt: 125,38 - 200 €

Vastamelukuulokkeet ovat jompaakumpaa tyyppiä: aktiiviset tai passiiviset. Passiivinen ei tarkoita oikeastaan mitään sen teknisempää kuin kuulokkeiden pehmusteiden ja rakenteiden ääneneristyskykyä. Periaatteessa mitkä tahansa kuulokkeet eristävät ulkoista meteliä jonkin verran, mutta varsinaiset passiiviset eli parhaat vastamelukuulokkeet ovat over-ear-tyyppiset kuulokkeet, joissa monikerroksinen vaahto tai muu ääntä eristävä materiaali on varta vasten suunniteltu estämään ulkoisia ääniä.

Ne ovat massiivisen kokoiset, painavat ja kykenevät kyllä vaimentamaan ääniä 15-20 desibelin verran. Alun perin vastamelukuulokkeet suunniteltiin ilmailukäyttöön vaimentamaan helikopterien ja lentokoneiden ohjaamojen meteliä. Ensimmäiset vastamelukuulokkeet olivat passiivisia. Mutta koska moottorit tuottavat jopa 80 desibelin ääniä, tuli pian tarve kehittää jotain tehokkaampaa miehistön korvien suojaksi, ja tässä kohtaa astuivat esiin aktiiviset vastamelukuulokkeet.

Aktiivista meluntorjuntaa hyödyntävät kuulokkeet on suunniteltu eristämään meteliä materiaalinsa puolesta passiivisesti erityisesti korkeilla taajuuksilla, mutta tämän lisäksi ne kykenevät poistamaan meteliä matalimmallakin taajuuksilla luomalla omaa vastaääntään. Kuulokkeet kuuntelevat mikrofoniensa avulla ulkoista melua, tunnistavat äänen taajuuden ja amplitudin hyvin tarkasti ja luovat sitten täsmälleen äänelle vastakkaisia ääniaaltoja, jotka syötetään kaiuttimien kautta kuulijan korvaan. Vastakkainen ääni kumoaa metelin. Tätä kutsutaan destruktiiviseksi interferenssiksi. Ja tekniikan hieno ominaisuus on siinä, että millisekunneissa tuotettu vastamelu ei millään tavoin vaikuta siihen ääneen, jota kuulokkeiden kautta halutaan kuunnella.

Vastamelukuulokkeisiin tottuneille laitteen kyky tuottaa täydellisempää ja häiriöttömämpää ääntä ei välttämättä ole ainoa syy, miksi he eivät koskaan voisi kuvitella palaavansa ”normaaleihin” kuulokkeisiin. Moni kokee vastamelukuulokkeiden lievittävän uupumusta varsinkin pitkillä matkoilla, joilla jatkuva matalan taajuuden humina saattaa aiheuttaa tiedostamatonta rasittuneisuutta. Tuollaisina hetkinä ei välttämättä tee mieli edes kuunnella lempikappaleitaan vaan jo pelkkä hiljaisuus voi olla musiikkia korville. Niin ikään ulkoa kuuluva liikenteenmelu, viereisessä huoneistossa pauhaava televisio, juhliva porukka alakerrassa tai Deep Purplea tapaileva wannabe-kitaristi saattavat häiritä sinua juuri sillä hetkellä kun haluaisit vaipua uneen, keskittyä opiskeluun, kuunnella ääniaineistoa tai vaikka meditoida päivän rasitteet pois mielestäsi. Vastamelukuulokkeet, jotka eristävät merkittävän osan ulkoisesta hälinästä tarjoavat tilaisuuden nauttia hiljaisuudesta sielläkin, missä se ei muuten olisi mahdollista.

Mitä kannattaa pitää mielessä jos aiot ostaa vastamelukuulokkeet

Saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta vastamelukuulokkeet eivät torju melua aktiivisesti elleivät ne ole päällä. Ja ollessaan päällä ne kuluttavat virtaa. Kuulokkeiden akun kestoon tulee siis kiinnittää erityistä huomiota hankintapäätöstä tehdessä. Varsinkin kun puhutaan langattomista vastamelukuulokkeista, jotka eivät lähtökohtaisesti ole piuhan päässä virranlähteessä kiinni vaan joiden akkua koettelevat kehittynyt tekniikka, langaton yhteys, meluntorjunta ja tasokas äänentoisto kaikilla taajuuksilla. Silloin 20 tuntia alkaa olla hyvä lukema aktiiviselle käyttöajalle per latinki. 15 tuntia vastamelun ollessa päällä menettelee vielä, mutta sen alle ei ole oikein perusteltua jättäytyä ellei konkurssi muutoin koputtele ovellesi ja haluat todella investoida ihan oikeisiin vastamelukuulokkeisiin.

Jos aiot investoida astetta kalliimpiin vastamelukuulokkeisiin, tee itsellesi palvelus ja varmista, että kuulokkeet todella sopivat päähäsi. Korvakuppien on peitettävä koko korvat tai in-ear-kuulokkeiden nappien on sovittava hyvin korvakäytäviisi. Sangan on levättävä tukevasti mutta liiallista painetta aiheuttamatta päälaellasi. Ärsytystä, painetta tai huonoa istuvuutta ei tarvitse sietää. Jos kuulokkeet eivät nimittäin istu kunnolla korvillasi, ne saattavat päästää ulkopuolisia ääniä läpi vastamelutekniikasta huolimatta.

Suosituimmat valmistajat

Bose logo

Bose

Bose on amerikkalainen yhtiö, joka tunnetaan laadukkaista äänentoistolaitteistaan aina ammattilaistason kaiuttimista autojen äänentoistojärjestelmiin. Bose kehitti vastamelutekniikan ja asetti riman korkealle. Muut valmistajat, Sony etunenässä ovat kuroneet Bosen etumatkaa kiinni, mutta monien mielestä Bose on edelleen se valmistaja, joka loi vastamelukuulokkeiden alalle standardin ja jota muut yrittävät jäljitellä.

Sony logo

Sony

Sony on isoista valmistajista suurin. Tämä huippulaadukas japanilaisyhtiö jyrää puhtaalla monipuolisuudellaan, tietotaidollaan ja rahalla. Sonyn kuulokkeet ja vastamelutekniikka ovat erinomaisia sekä laatunsa että luotettavuutensa puolesta. Sony kykenee usein myös tarjoamaan laatua hieman edullisempaan hintaan kuin pienemmät kilpailijansa.

Sennheiserelectronics logo

Sennheiserelectronic

Sennheiserelectronic on saksalainen äänentoistotekniikkaan erikoistunut yritys. Varsinkin kuluttajakäyttöön tarkoitetut kuulokkeet ovat nostaneet Sennheiserin nimen monien huulille. Niillä on oma vankkumaton kannattajakuntansa. Paitsi että Sennheiserin tuotteet ovat laatunsa puolesta saksalaisen insinööriosaamisen taidonnäytteitä, niiden valmistuksessa kiinnitetään huomiota myös muodikkuuteen, ulkonäköön ja tyyliin.

Plantronics logo

Plantronics

Plantronics on tunnettu erityisesti langattomista kuulokkeistaan ja headseteistään konsoleihin, PC:lle ja älypuhelimiin. Tämä kalifornialainen yhtiö on erikoistunut langattoman äänentoiston yhdistämisessä erilaisiin huipputeknisiin viestintälaitteisiin.

Bowers & Wilkins​ logo

​Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins on brittiläinen yhtiö, joka on saavuttanut mainetta erityisesti kaiuttimillaan. Se valmistaa laajaa valikoimaa laadukkaita sankakuulokkeita ja nappikuulokkeita. Vastamelutekniikassa se on kehittynyt vuosien varrella vauhdikkaasti. B&W äänentoistojärjestelmiä on vuodesta 2007 lähtien voinut löytää myös autoista kuten Jaguarista, Volvosta, Maseratista ja BMW:stä.

JBL logo

JBL

JBL on kaiutintekniikkaan erikoistunut valmistaja, joka tuottaa audiotekniikkaa sekä kuluttajille että yritys- ja ammattilaiskäyttöön. Studiotekniikka, kiertue- ja lavatekniikka, DJ-ammattilaislaitteet ja elokuvatekniikka kuuluvat JBL:n laajaan osaamisrepertuaariin. JBL:n kuulokkeita löytyy lähes jokaisen elektroniikkakaupan hyllyiltä ja ne ovat huokeita ja kohtalaisen hyvälaatuisia, eivät kuitenkaan premium-tasoa. JBL pitää majaansa Yhdysvalloissa, mutta sen omistaa eteläkorealainen Samsung tytäryhtiönsä Haman International Industriesin kautta.