Vastamelukuulokkeet

Vastamelukuulokkeet sivun hero

Kuten musiikinystävät tietävät, kaikenlaiset ulkoiset äänet voivat häiritä äänen kuuluvuutta kuulokkeista. 

Esimerkiksi lentokoneessa musiikin yli kulkeutuu herkästi moottoreiden kohina ja vähänkin meluisampi linja-auto onnistuu todennäköisesti pilaamaan pörinällään äänikirjan kuunteluelämyksen vaikka kuuloke olisi tiukasti painautunut korvallesi. Nämä ongelmat kuitenkin ratkeavat vastamelukuulokkeiden avulla.

Tutustu alla oleviin arvosteluihin ja löydä itsellesi sopivat vastamelukuulokkeet:

Vastamelukuulokkeet pähkinän kuoressa

Vastamelukuulokkeet ovat jompaakumpaa tyyppiä: aktiiviset tai passiiviset. Passiivinen ei tarkoita oikeastaan mitään sen teknisempää kuin kuulokkeiden pehmusteiden ja rakenteiden ääneneristyskykyä. 

Periaatteessa mitkä tahansa kuulokkeet eristävät ulkoista meteliä jonkin verran, mutta varsinaiset passiiviset eli parhaat vastamelukuulokkeet ovat over-ear-tyyppiset kuulokkeet, joissa monikerroksinen vaahto tai muu ääntä eristävä materiaali on varta vasten suunniteltu estämään ulkoisia ääniä.

Ne ovat massiivisen kokoiset, painavat ja kykenevät kyllä vaimentamaan ääniä 15-20 desibelin verran. Alun perin vastamelukuulokkeet suunniteltiin ilmailukäyttöön vaimentamaan helikopterien ja lentokoneiden ohjaamojen meteliä. 

Ensimmäiset vastamelukuulokkeet olivat passiivisia. Mutta koska moottorit tuottavat jopa 80 desibelin ääniä, tuli pian tarve kehittää jotain tehokkaampaa miehistön korvien suojaksi, ja tässä kohtaa astuivat esiin aktiiviset vastamelukuulokkeet.

Aktiivista meluntorjuntaa hyödyntävät kuulokkeet on suunniteltu eristämään meteliä materiaalinsa puolesta passiivisesti erityisesti korkeilla taajuuksilla, mutta tämän lisäksi ne kykenevät poistamaan meteliä matalimmallakin taajuuksilla luomalla omaa vastaääntään. 

Kuulokkeet kuuntelevat mikrofoniensa avulla ulkoista melua, tunnistavat äänen taajuuden ja amplitudin hyvin tarkasti ja luovat sitten täsmälleen äänelle vastakkaisia ääniaaltoja, jotka syötetään kaiuttimien kautta kuulijan korvaan. 

Vastakkainen ääni kumoaa metelin. Tätä kutsutaan destruktiiviseksi interferenssiksi. Ja tekniikan hieno ominaisuus on siinä, että millisekunneissa tuotettu vastamelu ei millään tavoin vaikuta siihen ääneen, jota kuulokkeiden kautta halutaan kuunnella.

Vastamelukuulokkeisiin tottuneille laitteen kyky tuottaa täydellisempää ja häiriöttömämpää ääntä ei välttämättä ole ainoa syy, miksi he eivät koskaan voisi kuvitella palaavansa ”normaaleihin” kuulokkeisiin. 

Moni kokee vastamelukuulokkeiden lievittävän uupumusta varsinkin pitkillä matkoilla, joilla jatkuva matalan taajuuden humina saattaa aiheuttaa tiedostamatonta rasittuneisuutta. Tuollaisina hetkinä ei välttämättä tee mieli edes kuunnella lempikappaleitaan vaan jo pelkkä hiljaisuus voi olla musiikkia korville. 

Niin ikään ulkoa kuuluva liikenteenmelu, viereisessä huoneistossa pauhaava televisio, juhliva porukka alakerrassa tai Deep Purplea tapaileva wannabe-kitaristi saattavat häiritä sinua juuri sillä hetkellä kun haluaisit vaipua uneen, keskittyä opiskeluun, kuunnella ääniaineistoa tai vaikka meditoida päivän rasitteet pois mielestäsi. 

Vastamelukuulokkeet, jotka eristävät merkittävän osan ulkoisesta hälinästä tarjoavat tilaisuuden nauttia hiljaisuudesta sielläkin, missä se ei muuten olisi mahdollista.

Mitä kannattaa pitää mielessä jos aiot ostaa vastamelukuulokkeet

Saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta vastamelukuulokkeet eivät torju melua aktiivisesti elleivät ne ole päällä. Ja ollessaan päällä ne kuluttavat virtaa. Kuulokkeiden akun kestoon tulee siis kiinnittää erityistä huomiota hankintapäätöstä tehdessä. 

Varsinkin kun puhutaan langattomista vastamelukuulokkeista, jotka eivät lähtökohtaisesti ole piuhan päässä virranlähteessä kiinni vaan joiden akkua koettelevat kehittynyt tekniikka, langaton yhteys, meluntorjunta ja tasokas äänentoisto kaikilla taajuuksilla. 

Silloin 20 tuntia alkaa olla hyvä lukema aktiiviselle käyttöajalle per latinki. 15 tuntia vastamelun ollessa päällä menettelee vielä, mutta sen alle ei ole oikein perusteltua jättäytyä ellei konkurssi muutoin koputtele ovellesi ja haluat todella investoida ihan oikeisiin vastamelukuulokkeisiin.

Jos aiot investoida astetta kalliimpiin vastamelukuulokkeisiin, tee itsellesi palvelus ja varmista, että kuulokkeet todella sopivat päähäsi. Korvakuppien on peitettävä koko korvat tai in-ear-kuulokkeiden nappien on sovittava hyvin korvakäytäviisi. 

Sangan on levättävä tukevasti mutta liiallista painetta aiheuttamatta päälaellasi. Ärsytystä, painetta tai huonoa istuvuutta ei tarvitse sietää. Jos kuulokkeet eivät nimittäin istu kunnolla korvillasi, ne saattavat päästää ulkopuolisia ääniä läpi vastamelutekniikasta huolimatta.