Parhaat kuulokkeet audible- ja äänikirjojen kuunteluun

Parhaat kuulokkeet audible- ja äänikirjojen kuunteluun

Meidän suosituimmat tuotteemme

Audible- ja äänikirjat ovat erinomainen tapa lisätä oman lukemisen määrää kiireisen arjen keskellä. Voit kuunnella äänikirjoja samalla, kun lenkkeilet, ajat autoa tai teet koriaskareita. 

Äänikirjat ovatkin yleistyneet huimasti markkinoilla ja yhä useampi kotimainen ja ulkomainen kirja julkaistaan myös äänikirjana samalla, kun kirja julkaistaan paperisena. Viime vuosina äänikirjojen kulutus on moninkertaistunut.

Äänikirjatoimijoita ja palveluntarjoajia on Suomessa useampia, joista kotimaiset BookBeat ja Elisa Kirja ovat suosituimpia. BookBeat toimii kuukausiveloituksella, jolla voit kuunnella niin monta kirjaa kuin haluat. 

Elisa Kirja taas tarjoaa mahdollisuuden ostaa kirjoja yksitellen. Molemmilla palveluntarjoajilla on todella laaja valikoima kotimaisia ja ulkomaisia kirjoja, ja äänikirjoja löytyy niin suomeksi kuin englanniksi. Molemmat palvelut toimivat Apple ja Android -älypuhelimille ja tableteille ladattavilla sovelluksilla, jotka voi ladata laitteen sovelluskaupasta.

Tässä artikkelissa esittelemme markkinoiden parhaat kuulokkeet äänikirjojen kuunteluun. Äänikirjoja varten voit toki käyttää mitä tahansa kuulokkeita, mutta toiset kuulokkeet sopivat äänikirjojen kuunteluun paremmin kuin toiset. 

Valitessasi kuulokkeita äänikirjojen kuunteluun, suosittelemme kiinnittämään huomiota siihen, kuunteletko äänikirjoja meluisassa ympäristössä – kuten julkisessa liikenteessä – tai enemmänkin ulkona tai treenatessa. Tällöin sinulle voi olla hyötyä joko vastameluominaisuudesta tai kuulokkeiden vedenpitävyydestä. 

Lisäksi sinun on hyvä miettiä, millaisen äänenlaadun haluat äänikirjojen kuuntelua varten: vaikka kuulokkeiden äänenlaatu on erittäin tärkeässä roolissa musiikkia kuunnellessa, on sillä myös suuri merkitys kuunnellessa äänikirjoja. 

Esittelemme tässä artikkelissa yhdet niskan takaa menevällä yhteysjohdolla varustetut langattomat nappikuulokkeet, yhdet täysin langattomat nappikuulokkeet ja yhdet langattomat around-ear-kuulokkeet.

Näitä kuulokkeita me suosittelemme

Jaybird X4 -kuulokkeet ovat Logitechin valmistamat langattomat nappikuulokkeet. Kuulokkeet on alun perin suunniteltu urheiluun, mutta ne ovat myös todella hyvä valinta äänikirjojen maailmaan.

Kuulokkeiden välillä on niskan takana menevä pantajohto, joka pitää kuulokkeet mukavasti kiinni toisissaan. Kuulokkeet istuvat erinomaisesti, ja voit valita, haluatko pujottaa kuulokkeiden johdon korvan yli, jolloin se pysyy tiukasti paikallaan vai haluatko antaa johdon roikkua rennosti suoraan alaspäin.

Korvan yli menevä johto on hyvä mahdollisuus, jos kuuntelet äänikirjoja treenatessa tai lenkillä. Johdossa on myös sisäänrakennettu mikrofoni ja ohjauspaneeli, jonka avulla voit tauottaa äänikirjan tai vaihtaa kappaletta.

Kuulokkeet ovat erittäin kevyet, ja yksi korvanappi painaakin vain 14,8 grammaa. Kuulokkeiden silikonitulpat ovat kuusimalliset, ja istuvat siksi korvaan napakasti. Vaikka kuulokkeissa ei ole vastameluominaisuutta, vaimentavat hyvin istuvat silikonitulpat ulkomaailman taustahälyä yllättävän hyvin. Kuulokkeiden mukana tulee kolmea eri kokoa olevat silikonitulpat.

Kuulokkeiden äänen taajuutta on helppo säätää älypuhelimeen ladattavalla Jaybird-sovelluksella, jonka saat Android- ja Apple -sovelluskaupoista.

Sovelluksen avulla voit säätää myös kuulokkeiden ääniprofiilia muutoinkin. Kuulokkeiden äänenlaatu onkin hyvä ja selkeä. Alaäänet ja ylärekisteri on toteutettu hyvin. Kuulokkeiden basso ei ole markkinoiden parhaimmistoa, mikä ei kuitenkaan haittaa äänikirjojen kuuntelussa.

Kuulokkeissa on erinomainen akunkesto, sillä akku kestää jopa 8 tuntia kuuntelua ja 10 minuutin latauksella saat tunnin lisää kuunteluaikaa. Kuulokkeet ovat myös täysin vedenpitävät ja hikeä hylkivät, joten voit käyttää niitä huoletta ulkoillessa tai treenatessa. Kuulokkeiden luokitus on IPX7.

Applen AirPods Pro -kuulokkeet on ykkösvalinta Apple-tuotteiden käyttäjille. Ne ovat täysin langattomat nappikuulokkeet, jotka sopivat myös erinomaisesti äänikirjojen kuunteluun.

AirPods Pro -kuulokkeet eroavat aiemmista Applen malleista aktiivisella vastamelutoiminnollaan, joka sulkee muun ympäristön pois. Voit siis keskittyä nauttimaan äänikirjasta ilman turhaa taustahälyä myös esimerkiksi lentokoneessa tai julkisessa liikenteessä.

Vastamelutoiminto on erittäin laadukas, ja kokemuksen mukaan se mahdollistaa äänikirjan kuuntelun jopa hiustenkuivaajan ollessa päällä. Mikäli et kuitenkaan halua sulkea ulkomaailmaa täysin pois, voit käyttää kuulokkeiden transparency-tilaa.

Sen avulla voit kuunnella äänikirjaa, mutta pystyt myös kuulemaan ympäristön kuulutukset ja muut äänet. Tämä on erinomainen toiminto esimerkiksi junassa tai lentokentällä.

Kuulokkeissa on laajan äänialan vahvistin, joka tuottaa todella puhtaan äänen. Lisäksi äänenviive on erittäin pieni uuden Apple H1-sirun ansiosta. Äänenlaatu ja äänentoisto kokonaisuutena äänikirjoja kuunnellessa onkin ensiluokkainen ja lukijan ääni kuuluu kirkkaasti.

Kuulokkeet ovat korvassa todella kevyet ja istuvat korvaan erinomaisesti. Yksi kuuloke painaa 5,4 grammaa. Kuulokkeiden mukana tulee kolme erikokoista, ohutta silikonitulppaa, joten voit valita parhaiten omaan korvaan istuvan mallin. Napakka istuvuus korvassa takaa sen, että kuulokkeet eivät putoile ja saat vastamelutoiminnosta parhaiten irti kaiken.

Mikäli vastamelutoiminto on käytössä, kestää kuulokkeiden akku noin 4,5 tuntia äänikirjojen kuuntelua ja ilman sitä 5 tuntia. Kuulokkeet kuitenkin latautuvat nopeasti, sillä 5 minuutin latauksella saat tunnin lisää kuunteluaikaa. Kuulokkeet ovat veden- ja hienkestävät, eli voit kuunnella äänikirjoja myös treenatessa.

Airpods Pro -kuulokkeet saavat kiitosta myös siitä, että et tarvitse erillistä sovellusta niiden käyttämiseen. Ne toimivat saumattomasti laitteesi, etenkin Apple-laitteesi kanssa yhteen.

Lue tästä lisää AirPods Pro kuulokkeista

Kolmas äänikirjojen kuuntelemiseen suositeltava malli on Sonyn langattomat around-ear-malliset WH-1000XM4-kuulokkeet.

Näissä Sonyn langattomissa kuulokkeissa on ensiluokkainen melunvaimennusteknologia, joka mukautuu ympäristön mukaan. Kuulokkeet hiljentävät ympäröivän ulkomaailman lähes täydellisesti, sillä kuulokkeiden uusi melunvaimennusteknologia torjuu myös keski- ja korkeataajuusääniä paremmin kuin muut aiemmat mallit.

Kuunnellessasi äänikirjoja voit siten uppoutua ympäröivään hiljaisuuteen ja keskittyä vain ja ainoastaan äänikirjaasi. Melunvaimennustiloja on lisäksi useita, joten sinun on helppo valita ihanteellinen tila eri tilanteisiin.

Kuulokkeissa on erinomainen äänentoisto, sillä niiden LDAC-teknologia lähettää noin kolme kertaa enemmän dataa kuin perinteinen bluetooth. Tämä uusi teknologia mahdollistaa niin korkearesoluutioisen äänenlaadun, että sitä on verrattu langalliseen yhteyteen.

Kuulokkeet tuntuvat päässä todella mukavilta. Kuulokkeiden korvatyynyt on valmistettu erittäin pehmeästä uretaanista, joka ei paina korvia. Paine korvalehdelle jakautuu tasaisesti ja korvatyyny istuu mukavasti. 

Perinteisiin tämän mallisiin kuulokkeisiin verrattuna näissä kuulokkeissa on suurempi ja syvempi tila korvalle, mikä lisää käyttömukavuutta, etenkin, jos käytät kuulokkeita pitkin päivää.

Kuulokkeiden akku on erinomainen, ja se kestää jopa 30 tuntia melunvaimennuksen ollessa päällä, ja ilman sitä jopa 38 tuntia. Lisäksi voit ladata kuulokkeisiin lisää akkua 5 tunniksi vain 10 minuutin latauksella. Kuulokkeiden mukana tulee kuitenkin myös 1,2 metrinen äänikaapeli, jota voi käyttää, mikäli akku uhkaa loppua kesken.

Kuulokkeet toimivat yhteen Google Assistantin ja Amazonin Alexan kanssa. Kuulokkeet ovat todella kevyet ja painavat vain 254 grammaa.

Ilmaiset äänikirjat netissä

Monet maksulliset äänikirjatoimijat, kuten BookBeat ja Elisa Kirja tarjoavat uusille käyttäjille mahdollisuuden kokeilla palvelua ilmaiseksi tai erittäin edullisella hinnalla.

Esimerkiksi BookBeat tarjoaa uusille käyttäjille ilmaisen kuukauden kokeilujakson. Elisa Kirjalla on myös joitakin kirjoja, jotka ovat saatavilla täysin ilmaiseksi.

Lisäksi netissä on saatavilla maksullisten äänikirjojen lisäksi myös ilmaisia versioita, jolloin sinun ei tarvitse maksaa niistä mitään.

Ilmaiseksi äänikirjoja voi kuunnella muun muassa eri kaupunkien kirjastojen nettipalveluiden kautta. Tällöin voit lainata kirjastotunnuksillasi tietyn äänikirjan tietyksi aikaa.

Klassikko kirjallisuutta löytyy suomeksi luettuina äänikirjoina myös Yle Areenasta, josta löydät niin Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä kuin Virginia Woolfin Orlandon.

Näitä ilmaisia äänikirjoja voit kuunnella älylaitteilla tai tietokoneelta. Äänikirjojen kuunteleminen ei ole koskaan ollut näin helppoa!

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter

Saatat pitää myös näistä: