Perheen isoimmat hakinnat

Perheen isoimmat hakinnat

Kun puhutaan kotitalouden isommista hankinnoista, ensimmäisenä monelle tulee mieleen tietenkin oma asunto ja auto. Nämä ovat sellaisia hankintoja, joita saatetaan harkita pitkään ja jotka ostetaan sitten lainarahalla. 

Muitakin isompia hankintoja ostetaan kulutusluotolla, kuten vaikkapa kodinelektroniikkaa, kodin kalusteita tai lastentarvikkeita. Autokaupoilla ihmiset ovat jo siirtyneet tekemään ostoksen lainalla tai rahoituksella ja sama trendi on levinnyt myös muihin ostoihin. 

Oma asunto

Useimmiten ihmiset ostavat asunnon asuntolainan avulla. Lainaa voi hakea pankista kuka tahansa, mutta tulojen pitää olla sellaiset, että lainan takaisinmaksu onnistuu ilman ongelmia. Erilaisten lainalaskureiden avulla on mahdollista arvioida, riittääkö oma maksukyky lainan maksamiseen. 

Netissä voi vertailla lainoja ja pyytää lainatarjouksia monelta eri pankilta. Näihin kannattaa tutustua huolellisesti, sillä erilaisissalainoissa on erilaiset ehdot. Kannattaakin huomioida kuinka suuri korko lainassa on, millainen kuukausierä lainassa on ja kuinka monta vuotta sen takaisin maksamiseen kuluu. Kannattaa huomioida myös, että mikäli korot nousevat, myös lainan kulut nousevat. Tällöin joko kuukausimaksu kasvaa tai laina-aika pitenee. 

Omistusasunnon kustannuksiin vaikuttavat ainakin kuinka suuri asuntolaina on, kuinka suuri asunto on, millaisessa kunnossa asunto on ja missä se sijaitsee. Asunto-osakkeen kustannukset ovat asuntolainan lyhennykset sekä korot, hoitovastike, mahdollinen rahoitusvastike, sähkö sekä vesi ja mahdolliset korjaustyöt. 

Kiinteistön omistajana maksat asuntolainan lyhennykset sekä korot, kiinteistöveron, sähkön sekä veden, lämmityksen, jätemaksun ja mahdolliset korjauskulut. 

Auto

Auto on kallis hankinta joten kannattaakin kilpailuttaa myös autolainat. Aina oma pankki ei ole edullisin lainan hankintapaikka, vaikka moni lainan hakeekin omasta tutusta pankista. On syytä muistaa verrata lainojen todellisia vuosikorkoja ja autoliikkeiden omien osamaksujen kanssa pitää myös olla tarkkana. Joskus liikkeillä on meneillään erilaisia hyviäkin kampanjoita mutta markkinointi voi olla kyseenalaista. 

Pieni kuukausierä ei ole automaattisesti yhtä kuin edullinen laina. Laina-aika vaikuttaa olennaisesti kuukausierän määrään. Sitä pienempi kuukausierä, mitä pidempi laina-aika. Kuitenkin pitkä takaisinmaksuaika korottaa lainan kokonaiskustannuksia. 

Kannattaa mitoittaa autolaina sellaiseksi, että sitä pystyy lyhentämään vaikka taloudellinen tilanne muuttuisikin heikommaksi. On syytä huomioida, että uuden auton arvo saattaa laskea nopeammin kuin mitä laina lyhenee. Ettei tule ikävänä yllätyksenä seuraavan autonvaihdon yhteydessä, että velkaa onkin enemmän jäljellä kuin auton jälleenmyyntiarvo. 

Suomessa autoilun kustannukset ovat korkeat, joten on hyvä ottaa huomioon autolainan korkokulut sekä muut kustannukset. Ne saattavat muodostaa leijonanosan auton kokonaiskuluista. 

Puhelin

Uudet puhelimet voivat olla todella kalliita, riippuen tietenkin, millaista mallia olet ostamassa. Kannattaakin harkita, riittäisikö itselle vaikka viime vuotinen malli uuden sijasta. 

Onkin siis syytä selvittää oma käyttötarpeensa ja listata ylös tärkeimmät toiminnot. Mitä enemmän puhelin on käytössä, sen parempi akun pitää olla. Myös tallennustila on oleellinen kriteeri ja että sitä voi tarvittaessa laajentaa erillisellä SD-muistikortilla. 

Usein virheellisesti ostetaan halvin puhelin eikä mietitä tarkemmin, mihin sitä oikeastaan käytetään. Toisille tärkeintä on hyvä kamera ja toisille laadukas näyttö. Samalla kun ostetaan uusi puhelin, on hyvä myös varmistaa, että siinä on sopiva liittymä. Puhelinoperaattorit Suomessa ovat melko tasavertaisia, mutta kilpailutus on aina paikallaan.  

Vauvan tarvikkeet

Kun vauva on tulossa, tulevat vanhemmat saattavat olla hiukan pihalla, mitä kaikkea vauva tarvitsee. Tavaroita maailmassa kyllä piisaa, ja vastasyntynyt ei oikeastaan kovin paljoa välttämättä tarvitse. Monia tavaroita ehtii hankkia myöhemminkin, kunhan uusi tulokas on saapunut ja ilmenee, mitä juuri tämä tulokas tarvitsee. 

Ihan kaikki vauvaperheen hankinnat ei tarvitse olla uusia, vaan kavereilta ja sukulaisilta kannattaa kysyä vauvan tarvikkeita. Ja erilaisilta nettikirpputoreilta sekä Tori.fi:stä voi löytää hyväkuntoisia tarvikkeita edullisesti. 

Ensimmäisenä kannattaa ainakin hankkia turvakaukalo autoon, sillä vauva pitää saada turvallisesti sairaalasta kotiin. Tämän voi myös vuokrata, koska se jää äkkiä pieneksi.  

Myös vaunut on hyvä olla hankittuna, nämä ovatkin kallein hankinta vauvalle. Kannattaa miettiä omia tarpeita, käytetäänkö esimerkiksi perheessä paljon autoa, jolloin turvakaukalon kiinnittäminen vaunuihin on tarpeen.

Hoitopöytä on myös syytä hankkia, ettei tarvitse sohvannurkassa vaihtaa vaippoja. Hoitopöytä on myös ergonominen eli se säästää äidin selkää. Pinnasänky on hyvä vauvan ensisänky ja sitä voi pienentää sopivaksi vaikkapa äitiyspakkauslaatikolla tai reunapehmusteella.  

Saatat pitää myös näistä:

Päivän parhaat alennetut kuulokkeet juuri sinulle

Etsimme kaikkien Hintaoppaan kauppojen ja tuotteiden joukosta automaattisesti ne, joiden hinta on juuri nyt poikkeuksellisen edullinen.