Kuinka langattomat kuulokkeet toimivat?

Langattomat kuulokkeet ovat aivan kuten kuulokkeet mutta tätä päivää. 

Langattomat kuulokkeet ovat alati kehittyvän teknologian huipputrendikäs luomus. Ne mahdollistavat yhteyden muodostamisen erilaisiin laitteisiin ilman heiluvia johtoja. 

Laitteet voidaan yhdistää toisiinsa kolmella eri tavalla: infrapunan avulla, radiotaajuusaaltojen avulla sekä Bluetoothilla. Tässä artikkelissa keskitymme enimmäkseen Bluetooth-yhteyteen, sillä se on kaikkein tunnetuin langaton yhteys. 

Lisäksi useimmat laitteet ovat nykyään Bluetooth-yhteensopivia. Olipa kyseessä sitten televisio, älypuhelin, pelikonsoli, tietokone, tabletti tai kaiutin, niin Bluetooth-yhteys löytyy integroituna useimmista laitteista. Bluetooth tarjoaakin helppoa ja vaivatonta langatonta siirtoa.

Bluetooth-kuulokkeet käyttävät pienitehoisia radiosignaaleja langattomaan siirtoon. Voit kuunnella suosikkibiisejäsi ilman, että äänen tuottava laite on kädessäsi tai edes lähelläsi.  

Mutta miten kummassa Bluetooth-laitteet oikein toimivat, kun yhteys ei muodostukaan enää johdon avulla? 

Miten langattomat kuulokkeet toimivat?

Parhaimmat kuulokkeet tarjoavat upeaa yhdistettävyyttä ja huikeaa äänenlaatua. Osa kuulokkeista sisältää vastamelutoiminnon ja sisäänrakennetun assistentin, jota voit ohjata äänelläsi. Katso parhaat vastamelukuulokkeet-vertailu täältä

Langattomat kuulokkeet toimivat ihan samalla tavalla kuin kaikki langallisetkin kuulokkeet. Ne vain käyttävät langattomaan siirtoon pienitehoisia radiosignaaleja. Hyvästi rajoittavat johdot! Voit liikkua kauemmaksi äänilähteestä ja nauttia vapaasta elämästä.

Langattomat kuulokkeet tarvitsevat kaksi asiaa toimiakseen: kuulokkeet sekä lähettimen. Laitteissa kuten älypuhelimet, televisiot sekä kaiuttimet, lähetin on yleensä pienen sirun muodossa. Sirussa on Bluetooth-radio sekä ohjelmisto pariliitoksen muodostamista varten muiden Bluetooth-laitteiden kanssa. Kuulokkeet toimivat radiosignaalien muuntimena muuntaen äänisignaalit lähetettäväksi radiotaajuudeksi.

Kuulokkeissa on siis sisäänrakennettuna radiovastaanotin, joka vastaanottaa lähetetyt audiosignaalit ja muuntaa ne vastaaviksi äänitiedostoiksi, jotka kuulemme, kun toistamme kuulokkeilla suosikkimusiikkiamme. Tämän tekniikan ansiosta voit vastat puheluihin ilman että sinun pitää kaivaa puhelin fyysisesti käsiisi. Voit vastata kuulokkeiden ohjausnäppäimiä käyttäen. 

Langattomissa kuulokkeissa on pääkuuloke, joka toimii siltana äänilähteen ja toissijaisen kuulokkeen välillä. Kahden kuulokkeen ja äänilähteen välisen yhteyden hallinnan lisäksi pääkuuloke kompensoi äänen viivettä, jota saattaa olla kuulokkeiden välillä lähetyksen aikana.

Viiveen vähentämiseksi kaksi kuuloketta lähettää tietoja keskenään ja laskee, kuinka kauan tämä prosessi kestää. Kun tämä aikataulu on laskettu, kuulokkeet ”ymmärtävät”, kuinka kauan prosessin pitäisi kestää. Tämän avulla pääkuuloke voi korjata mahdollisen viiveen ja varmistaa, että kuulokkeet pysyvät synkronoituina keskenään ja lähdelaitteeseen. 

Uusimman Bluetooth-tekniikan version 5.0 avulla muodostat pariliitoksen nopeasti ja vaivattomasti muiden Bluetooth-laitteiden kanssa. Pariliitoksen muodostaminen Bluetooth-yhteyden avulla riippuu yhdistettävistä laitteista. Parhaat Bluetooth-kuulokkeet ovatkin kompaktin kokoiset ja silti tuottavat uskomattoman upean äänenlaadun.

Mikä on Bluetooth?

Nappikuulokkeet ja kotelo

Bluetooth on tekniikka ja standardi langattomaan tiedonsiirtoon esimerkiksi tietokoneen, langattoman korvanapin tai aktiivisuusrannekkeen ja älypuhelimen välillä.

Kun bluetooth-yhteys luodaan laitteiden välille, niistä muodostetaan pari, jotka jatkossa muistavat toisensa aina, kun bluetooth-yhteyttä käytetään.

Kahden laitteen välisen ensimmäisen parinmuodostuksen jälkeen bluetooth-yhteys luodaan siis automaattisesti. Kun esimerkiksi bluetooth-kaiuttimeen pannaan virta päälle, niin kaiutin ja esimerkiksi puhelin niin sanotusti kättelevät ja luovat yhteyden, jolloin musiikkia voi toistaa puhelimen kautta.

Bluetooth toimii 2,4 GHz: n taajuusalueella ja se lähettää 79 erilaista radioaaltokaistaa tämän taajuuden sisällä. Tietoja lähetettäessä Bluetooth jakaa kaikki tietosi pienempiin, siirrettävämpiin paketteihin. Kun paketit on jaettu, ne lähetetään sen jälkeen erikseen näiden 79 kaistan yli, ne kun ovat riittävän älykkäitä, eivätkä tukkeudu mihinkään. Kaikki tämä tapahtuu tietenkin mikrosekunnin sisällä ilman että kahden liitetyn laitteen välillä on minkäänlaista viivettä.

Mistä nimi Bluetooth tulee?

Bluetooth on suomeksi ”sinihammas”. Harald Sinihammas oli Tanskan ja Norjan yhdistänyt Tanskan muinainen kuningas viikinkiajalla vuosina 958–987. Hänen erikoinen lisänimensä tuli siitä, että yksi hänen etuhampaistaan oli vahingoittunut ja tummunut sinertäväksi. 

Toiset lähteet taas kertovat, että hän oli viikingiksi poikkeuksellisen tummaihoinen ja tummatukkainen, ja nimi tuli tästä.

Bluetooth-tekniikalla haluttiin tähdätä puhelin- ja tietokonetekniikan yhdistämiseen, joten valtakuntien yhdistäjän Harald Sinihampaan nimi otettiin tekniikan nimeksi. Bluetoothin symboli muodostuukin viikinkien riimukirjaimista H ja B eli Harald Blåtand.

Miten nappikuulokkeet toimivat?

Oletko koskaan ihmetellyt, miten kummassa nappikuulokkeet toimivat? Miten jokin niin pieni saa aikaiseksi niin palon ääntä. No et ole ainoa, joka tällaista miettii. Onhan se melko uskomaton taidonnäyte kompaktissa koossa. Yhä useammat henkilöt ovat kiinnostuneita nappikuulokkeiden toiminnasta ja ylipäätään langattomasta äänentoistosta. 

Kuulokkeen sisällä on pieniä osia ja nämä kaikki yhdessä tuottavat ääntä. Langallisissa nappikuulokkeissa ääni kulkee kaiuttimeen luonnollisesti johtojen kautta. Kaiutin on valmistettu magneetista, kartiosta sekä lankakelasta. Laitteen kotelo pitää nämä kaikki osat yhdessä. Parhaat langattomat nappikuulokkeet ovatkin painonsa arvoiset kultaa. 

Bluetooth-yhteyden muodostaminen Android-puhelimen kanssa

Android-puhelimen kanssa on helppoa muodostaa Bluetooth-yhteys. Valitse ensin Asetukset ja sen jälkeen Yhteydet. Täältä pääset ottamaan Bluetoothin käyttöön tai poistamaan sen käytöstä. Kun alat muodostamaan laiteparia uuden laitteen kanssa, puhelin etsii lähistöllä olevat Bluetooth-laitteet. Valitse yhdistettävä laite, niin puhelin lähettää Bluetooth-liitospyynnön ja näyttää mahdollisen vahvistussalasanan. 

Yhteyden luomiseksi yhteys on hyväksyttävä myös siinä laitteessa, johon yhtyettä ollaan muodostamassa. Katso tarvittaessa kyseisen laitteen ohjeista, miten Bluetooth-yhteys hyväksytään. Kun yhteys laitteiden välillä on luotu, laitteen nimi näkyy Android-puhelimessa sen Bluetooth-yhteyksissä. 

Bluetooth-yhteyden muodostaminen iPhonen kanssa

Jos Bluetoothin yhdistäminen Android-puhelimeen on helppoa, se on suorastaan lasten leikkiä yhdistää iPhonen pariksi. Laiteparin voit muodostaan valitsemalla ensin Asetukset ja sieltä Bluetooth. 

Laita Bluetooth tarvittaessa päälle. Nyt puhelin etsii lähistöllä olevat bluetooth-laitteet. Yhdistettävät laitteet saavat olla korkeintaan yhdeksän metrin päässä toisistaan. Kun valittu laite ja iPhone löytävät toisensa, iPhone näyttää bluetooth-parinmuodostuspyynnön sekä mahdollisen vahvistussalasanan. 

Nyt voit vain hyväksyä pyynnön. Kun yhteys toiseen laitteeseen on luotu, laitteen nimi näkyy jatkossa iPhonen bluetooth-yhteyksien Omat laitteet-luettelossa. 

Viimeisimmät artikkelit