Miksi langattomat kuulokkeet ovat ylittäneet langalliset suosiossa?

Mitkä voisivat olla päälimmäisiä syitä sille, että langattomat kuulokkeet ovat lyömättömästi ylittäneet langallisten versioiden suosion? Langattomat versiot ovat vielä suhteellisen uusi näky markkinoilla, muttei kestänyt kauaakaan, kun niitä näkyi katukuvassa langallisia enemmän. Lähes kaikilla suurilla teknologiayrityksillä on omat versionsa langattomista kuulokkeista, jotka yhdistetään bluetoothin avulla niin tietokoneeseen kuin älypuhelimeenkin. Joidenkin valmistajien kuulokkeet ovat yhteensopivia ainoastaan heidän omien laitteidensa, kuten puhelinten, kanssa. 

Molemmilla versioilla, niin langattomilla kuin langallisillakin, kuulokkeilla on omat etunsa ja omat käyttäjäkuntansa. Bluetooth-kuulokkeiden suosiosta huolimatta kaikki eivät ole ainakaan toistaiseksi siirtyneet käyttämään pelkästään niitä, vaan jotkut suosivat yhä langallisia versioita. Tähänkin voi olla monia syitä, joista varmasti ainakin yksi on puhtaasti tottumus. 

Eri tyyppisiä kuulokkeita voidaan kuitenkin vertailla suhteellisen neutraalista näkökulmasta, sekä hyödyt että haitat huomioon ottaen.

Langattomien kuulokkeiden hyödyt ja haitat

Langattomien bluetooth-kuulokkeiden hyötyjä ovat esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Niitä on huomattavasti helpompi kantaa mukanaan minne tahansa ilman pelkoa epäkäytännöllisestä johtojen solmuun menemisestä tai jopa katkeamisesta. Katkennut johto lieneekin yleisin syy, miksi johdollisten kuulokkeiden käyttäjä joutuu ostamaan uudet kuulokkeet aiemmin käyttämiensä tilalle.
  • Niissä on monesti parempi äänenlaatu kuin samassa hintaluokassa pyörivissä langallisissa kuulokkeissa, mikä mahdollistaa paremmat kokemukset esimerkiksi musiikin kuuntelussa, elokuvien katselemisessa ja pelaamisessa. Oli kyseessä sitten tuorein toimintaelokuva tai pikakasinot Suomi -palveluiden kolikkopelin pelaaminen, on ääni korkeatasoisempi eikä myöskään vuoda niin helposti kuulokkeiden ulkopuolelle. 
  • Niissä on pidempi kantavuus kuin johdollisissa versioissa, joten voit huoletta jättää puhelimesi vaikka lataamaan ja kuunnella musiikkia esimerkiksi siivoamisen aikana ilman, että joudut kantamaan laitetta taskussasi. Ne toisin sanottuna tarjoavat sinulle tietyn vapauden ja liikkuvuuden, jota langalliset kuulokkeet eivät yksinkertaisesti pysty tarjoamaan.

Toisaalta langattomissa kuulokkeissa on myös jokunen haittapuoli:

  • Ne ovat vielä toistaiseksi keskimäärin langallisia kalliimpia. Tämä tulee kuitenkin todennäköisesti muuttumaan ajan saatossa, mitä enemmän langattomat kuulokkeet yleistyvät ja langallisten käyttö vähenee. Kyse on puhtaasti kysynnästä ja tarjonnasta.
  • Langattomat kuulokkeet pitää muistaa ladata. Onko mikään ikävämpää, kuin akun loppuminen kesken vaikkapa pitkän bussimatkan? Langattomien kuulokkeiden kanssa pitää pysyä sen verran tarkkana, että muistaa ladata niitä tasaisin väliajoin ja esimerkiksi matkaa edeltävänä iltana. Nykyisissä kuulokkeissa on kuitenkin tyypillisesti oikein hyvä akunkesto, joten jatkuvasti niitä ei tarvitse laittaa piuhan päähän.
  • Langattomat kuulokkeet hukkuvat helpommin. Erityisesti pienet nappi-malliset kuulokkeet pienessä kotelossaan, tai varsinkin kotelonsa ulkopuolella, ovat valitettavan helposti hukattavissa, joten niiden mukana oloa kannattaa seurata suhteellisen tarkkaan. Kuulokkeiden hävittäminen pilaa pahimmillaan päivän, varsinkin jos niihin on sijoittanut rahallisesti suhteellisen paljon.

Langattomien kuulokkeiden käyttökokemukset

Langattomien kuulokkeiden käyttökokemukset ovat yleensä hyviä. Niillä on helppo kuunnella musiikkia, katsoa elokuvia sarjoja tai pelata ilman, että joutuu huolehtimaan kaapelin sotkeutumisesta ja sen rajallisesta pituudesta.

Langattomien kuulokkeiden etuna on myös se, että ne ovat yleensä kevyemmät ja mukavammat kuin perinteiset langalliset kuulokkeet. Ne voivat olla myös helpompi puhdistaa ja pitää muutenkin siistissä kunnossa. Ne soveltuvat loistavasti esimerkiksi liikuntaan, sillä painoja nostellessa tai ulkona metsäpolulla juostessa heilahtelevat ja tankoihin solmiutuvat johdot ovat vain ja ainoastaan tiellä. 

Langattomien kuulokkeiden hinnat

Langattomien kuulokkeiden hinnat vaihtelevat laitteesta ja toiminnoista riippuen. Peruslaatuiset langattomat kuulokkeet maksavat noin 50-100 euroa, mutta laadukkaammat versiot voivat maksaa jopa 200-300 euroa. 

Langattomien kuulokkeiden hintaan vaikuttaa myös se, mitä kaikkea ne pystyvät tekemään. Esimerkiksi älykkäämmät laitteet voivat sisältää lisätoimintoja, kuten musiikkisoittimen tai GPS:n. Niihin liittyy usein myös enemmän takuuaikaa ja ne ovat yleensä hieman kalliimpia. Kuulokkeet voivat siis jo itsessään olla älylaite sen lisäksi, että ne toimivat yhdistettynä toiseen älylaitteeseen. 

On hyvä muistaa, että langattomien kuulokkeiden hinta ei aina kerro niiden laadusta. Joskus halvemmilla laitteilla voi olla parempi äänenlaatu tai ne voivat olla helpompia käyttää. Tavalliseen arkikäyttöön täysin peruslaatuiset kuulokkeet ovat monesti hyvinkin riittävät, mutta joskus on mukavaa myös panostaa laatuun, erityisesti jos kuuntelee paljon musiikkia tai katsoo elokuvia kuulokkeita käyttäen. Tärkeintä on kuitenkin tutkia erilaisia vaihtoehtoja ennen ostamista ja vertailla niitä erilaisten, itselle oleellisimpien ominaisuuksien perusteella.

Langattomat kuulokkeet ovat yleensä mukavampia ja niiden asentaminen ja yhdistäminen on helppoa. Ne myös tarjoavat joustavuutta siirtyessäsi laitteesta toiseen, eivät ole tiellä sotkuisine johtoineen ja sallivat sinun kuunnella musiikkia tai äänikirjaa, vaikkei laitteesi olisikaan juuri sillä hetkellä kädessäsi. 

Viimeisimmät artikkelit