Mitä Smart Home -laitteita kannattaa ostaa?

Smart Home laitteet
Meidän suosituimmat tuotteemme

Älykodin rakentaminen voi tuntua avaruusajan meiningiltä. Smart Home tuotevalikoimaan kuuluu kaikenlaisia älykkäitä tuotteita, joiden avulla vanhempia laitteita voi liittää osaksi älykotia. Millaisia Smart Home -laitteita markkinoilta löytyy ja mitkä niistä ovat hyödyllisiä hankkia omaan kotiin? 

Älyvalaistus ja älyvalaisimet

Oikea valo oikeaan tilanteeseen on tärkeää hyvinvoinnille. Älyvalaistus mahdollistaa juuri halutunlaisen tunnelman ja ilmapiirin luomisen. Voit valita oman valaistuksen niin aikaisiin aamuihin, myöhäisiin iltoihin, ruoanlaittoon kuin etätöihinkin. Kaukosäätimen avulla voit himmentää, sytyttää, sammuttaa ja vaihtaa lämpimästä kylmään valoon.

Tunnelma tarkoittaa tiettyä valon värisävyä ja kirkkautta, jotka voit ohjelmoida koskemaan jotain tiettyä valaisinryhmää. Voit vaikkapa säätää illallisjuhlien taustalle lämpimän valon, ja keittiössä puuhasteluun viileämmän ja kirkkaamman valon.

Sovelluksen avulla voit luoda ja säädellä valmiita tunnelmavalaistuksia. Voit valita vaikkapa sopivan valaistuksen tv:n katselun taustalle tai kotona työskentelyyn. Voit myös asettaa herätysajastimen, laittaa valot syttymään tai sammumaan oman aikataulusi mukaisesti sekä ajastaa valot syttymään, vaikka olisit itse pois kotoa reissussa. 

Älykaiuttimet – vaikuttavaa teknologiaa

Älykaiuttimet ovat kuin varkain muuttuneet olohuoneen monimutkaisimmiksi laitteiksi. Ne tarjoavat mahdollisuuksia lähes kaikkeen, suosikkimusan kuuntelusta koko älykodin hallinnointiin. Ja kun puheentunnistuksella toimivat virtuaaliavustajat Alexa, Siri sekä Google jopa vastaavat kysymyksiinkin, moni menee laitteiden kanssa päästään pyörälle.

Isossa maailmassa nämä virtuaaliavustajat ovat mullistaneet koteja yhä enenevällä tahdilla, vaikka Suomessa näiden suhteen ollaan vielä lapsenkengissä. Tekniikkaa on kyllä saatavilla ihan kohtuulliseen hintaan, mutta suomenkielisen tuen puuttuminen on estänyt laitteiden isompaa esiinmarssia. Löydä paras Bluetooth kaiutin täältä.

Täytyy myöntää, että älylaitteiden teknologia on erittäin vaikuttavaa, suhtauduitpa niihin innostuneesti, kiinnostuneesti tai varautuneesti. Niiden helppous ja näppäryys säväyttää, voithan vaihtaa televisiokanavaa tai sammuttaa huoneen valot yhdellä ääneen lausutulla komennuksella.

Älykkäät turvakamerat valvovat kotiasi

Google Nest kamera

Älykkään turvakameran voi sijoittaa joko sisälle kotiin tai ulos. Kun kameran tunnisteet havaitsevat liikettä ympäristössä, ne aktivoituvat. Tai ne voidaan asettaa tallentamaan kuvaa koko ajan. 

Tunnistimet seuraavat ennalta määritettyä aluetta ja jos on tarpeen, lähettävät ilmoituksen älypuhelimellesi ladattuun sovellukseen, joten voit itse tarkastaa mikä on tilanne ja hälyttää apua. Osa turvakameroista on varustettu hälyttimellä, joka käynnistyy kun kameran havaitsee epäilyttävää liikettä. Mikäli omistat useampia saman tuotemerkin turvakameroita, saat helposti luotua kattavan valvontajärjestelmän kotiisi.

Älypistoke ja älyjatkojohto – mihin niitä tarvitaan?

Miten olemme tulleet ennen toimeen ilman älypistorasioita? Kun niihin tutustuu tarkemmin, niin ne osoittautuvatkin monipuolisiksi laitteiksi, joille voikin keksiä monia eri käyttökohteita. Useimmiten älypistokkeita käytetään, kun halutaan kytkeä sen avulla perinteinen ei-niin-älykäs valaisin osaksi älyvalaistusta.

Voit ajastaa vaikkapa kukkavalon toimimaan älypistokkeella ja käyttää sitä virtuaalisena valaisimena tai virtuaalisena kytkimenä. Tällöin älypistokkeeseen ei kytketä mitään, vaan käytetään hyväksi älypistokkeen päällä- tai pois päältä -tilaa. 

Virtuaalisen valaisimen tilaa voi muuttaa vaikkapa ajastuksilla, älykatkaisimilla tai liikesensoreilla. Älykodin eri systeemejä voi asettaa reagoimaan virtuaalisen valaisimen tilan muutokseen ja saada aikaan kaikenlaisia toimintoja, joita voisi olla vaikea toteuttaa ilman älypistoketta. 

Himmentimen avulla pystyy käynnistämään, sammuttamaan tai himmentämään siihen liitettyjä lamppuja langattomasti kauko-ohjaimella. Älypistokkeet voivat myös muodostaa yhteyden erilaisiin virtuaaliavustajiin, kuten Google Assistant, Alexa ja Siri. Voit siis hallita niitä vastaavalla ääniavustajalla, yleensä sovelluksen kautta ja äänellä. Toki poikkeuksiakin on, mutta yleensä älypistokkeet toimivat minkä tahansa ekosysteemin kanssa.

Älylukot kodin joustavaan lukitukseen

Älylukko mahdollistaa kodin lukkojen hallinnan ilman avaimia, käyttäen kulkukoodia, omaa tunnistetta tai puhelimen älysovellusta.

Tällaiset modernit älylukot ovatkin uusi ja monipuolisempi ratkaisu ulko-ovien lukitsemiseen. Voit siis erittäin joustavasti lukita ja avata kodin ovet joko kotiin kulkiessa tai etäyhteyden avulla, jolloin voit tarpeen vaatiessa avata kodin oven vaikkapa huoltohenkilölle, remonttia tekevälle maalarille tai siivoojalle, ehkä jopa kotonasi vieraileville ystäville tai perheenjäsenille. Kun ovien avaamiseen on käytettävissä esimerkiksi PIN-koodi, etäluettava avaintunniste tai älypuhelinsovellus, perinteisiä fyysisiä avaimia ei tarvita, vaan oven avaaminen tapahtuu muutamalla klikkauksella mistä vain.

Älylukkojen avulla oven tai ovien lukitusta on myös helppo seurata ja hallinnoida. Paitsi että älylukot voidaan avata koska tahansa, voit olla varma ettei vääriin käsiin päätyneillä avaimilla tai avaintunnisteilla voida ovesta kulkea. Älylukko on myös helppo lukita, vaikka se olisikin unohtunut kotoa lähtiessä. 

Älylukot toimivat joko paristoilla tai akulla, eivätkä ole riippuvaisia sähköstä. Älylukko myös ilmoittaa etukäteen, jos virta meinaa loppua. 

Älytermostaatti tuo mukavuutta asumiseen

Myös kodin lämmitystä voidaan ohjata älytermostaatin avulla. Lattia-tilassa termostaatti ohjaa lämmitystä lattialämpötilan perusteella. Huone-tilassa termostaatti ohjaa lämmitystä huonelämpötilan perusteella, tätä tilaa käytetään kattolämmityksissä. 

Yhdistelmä-tilassa termostaatti ohjaa lämmitystä huonelämpötilan perusteella. Yhdistelmä-tila onkin paras ratkaisu makuu- ja olohuoneisiin, sillä se reagoi tarkasti ja nopeasti lämpötilanmuutoksiin. Teho-tilassa termostaatti ohjaa lämmitystä jaksoajan mukaan. Teho-tilaa voidaan käyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa viallista lattia-anturia on mahdotonta vaihtaa.

Älytermostaatti soveltuu lattialämmityksen ohjaukseen voidaan käyttää lattia-anturilla, huoneanturilla tai näiden yhdistelmällä. Yhdistelmäkäytössä lämmitystä ohjataan huoneanturilla ja lattia-anturilla voidaan rajata ylä- ja alalämpö-tila herkille lattiamateriaaleille.

Älypuhelin ja älykuulokkeet ovat tätä päivää

Älykäs teknologia näkyy ja kuuluu myös äänentoistoratkaisuissa. Esimerkiksi älykkäät nappikuulokkeet avaavat mahdollisuuden nauttia musiikista entistä vapaammin ja paremmalla äänenlaadulla.

Älykuulokkeiden suosiota on vauhdittanut se, että korva on varsin näppärä ja luotettava paikka mitata erilaisia terveyteen liittyviä tietoja. Ne on suunniteltu erityisesti urheilukäyttöön ja ne pystyvät keräämään itsenäisesti tietoa sykkeestä, nopeudesta, matkan pituudesta ja poltettujen kaloreiden määrästä. Parhaat vastamelukuulokkeet onkin varustettu hyödyllisellä älytekniikalla. 

Älypuhelin mahdollistaa monenlaisten älylaitteiden käytön ja ehkä vain taivas on rajana, minkälaisia uusia älykkäitä ratkaisuja koteihimme tulevaisuudessa ilmestyykään. 

Saatat pitää myös näistä:

Päivän parhaat alennetut kuulokkeet juuri sinulle

Etsimme kaikkien Hintaoppaan kauppojen ja tuotteiden joukosta automaattisesti ne, joiden hinta on juuri nyt poikkeuksellisen edullinen.