Juoksukuulokkeiden hankintakriteerit

Juoksukuulokkeiden hankintakriteerit

Kävitpä lenkillä kerran päivässä, kerran viikossa tai kerran vuodessa, kunnolliset juoksukuulokkeet tekevät siitä vieläkin nautinnollisempaa. Ne ovatkin suositeltavat hankinnat kaikille.

Parhaimmat juoksukuulokkeet tuottavat upean äänen, kestävät sadetta ja hikoilua, pysyvät hyvin paikoillaan ja niissä on erinomainen akunkesto. Ja plussaa on, jos ne vielä latautuvatkin suhteellisen nopeasti. Luonnollisesti ne ovat myös mukavat käyttää.

Monet treenaavat enemmän kotona, mutta kuulokkeet ovat kuitenkin monille parempi vaihtoehto kuin vaikkapa langattoman kaiuttimen käyttäminen. Luonnollisesti ulkona liikkuessa kuulokkeet ovat paras vaihtoehto. 

Korvaan istuvat kuulokkeet

Kotona ja toimistolla käytettäviltä kuulokkeilta ei vaadita niin paljoa, mutta urheillessa liikkeet ovat äkkinäisempiä ja nopeampia, joten niihin kohdistuvat vaatimukset ovat kovemmat. 

Juoksukuulokkeissa tulee kiinnittää huomiota istuvuuteen ja siihen, kuinka hyvin ne kestävät paitsi juoksussa mutta myös nopeatempoisissa lajeissa kuten vaikka HIIT-treeneissä ja sprinteissä. On tosi kurjaa, jos napit putoavat korvista juoksun tai painonnostoharjoituksen aikana. 

On olemassa erimuotoisia ja -kokoisia korvia, joten pitää kokeilla eri vaihtoehtoja, jotta löytää juuri itselleen sopivat kuulokemallit. Usein in-ear nappikuulokkeiden mukana tuleekin vaihtopäitä erilaisia korvia varten. 

Loistava äänentoisto

Kuulokkeiden vaatimuksena on, että niiden ääni ja äänenlaatu ovat erinomaiset. Luonnollisesti hieman kalliimmissa kuulokkeissa äänenlaatu on parempi, mutta kannattaa tehdä vertailua eri mallien kesken. Varsinkin isommilla valmistajilla on yleensä saatavilla myös älypuhelinsovellus, jonka avulla voi muokata ääntä ja valita valmiita asetuksia eri musiikkityyleille. 

Kannattaa myös varmistaa, että kuulokkeissa on hyvä Bluetooth-yhteys, sillä muuten yhteys voi katkeilla liikkuessa. Kaupunkiympäristössä juostessa on oman turvallisuutensa vuoksi suotavaa käyttää kuulokkeita, jotka eivät kokonaan blokkaa ulkopuolisia ääniä. Metsäpolulla tai salilla tällä toiminnolla ei ole niin paljoa merkitystä. 

Akunkeston riittävyys

Tärkeä ominaisuus juoksukuulokkeissa on akun kesto, sillä langattomat kuulokkeet ovat aina akkukäyttöisiä. Tämä on syytä tarkistaa ennen ostamista, sillä akun kesto voi vaihdella malleittain suurestikin. Kannattaakin siis valita sellaiset kuulokkeet, joissa on mahdollisimman pitkäkestoinen akku. Muuten joutuu lataamaan kuulokkeitaan koko ajan. True Wireless -kuulokkeiden akunkesto voi olla hiukan lyhyempi, koska ne ovat niin kompaktin kokoiset. 

Kuulokkeiden akun tulee siis riittää koko treenin ajaksi ja tämän jälkeenkin. Around-ear-kuulokkeiden akunkesto on yleensä pidempi, mutta niiden käyttömukavuus ei ole kaikkien mielestä se kaikkein miellyttävin. in-ear-kuulokkeet sopivat paremmin treeniin pienen kokonsa ansiosta, mutta niihin ei taas saa mahtumaan kovinkaan isoa akkua. Musiikin tulee kuitenkin antaa treeniin potkua loppuun asti eikä se saa loppua kesken.  

Esimerkiksi Bose Sport Earbuds -urheilukuulokkeet on suunniteltu viemään treenikokemus ihan uudelle tasolle mahtavalla äänellään. Kiitos patentoitujen tekniikoiden, musiikki kuuluu selkeästi ja tasapainoisesti riippumatta äänenvoimakkuudesta. Akunkesto näissä kuulokkeissa onkin jopa viisi tuntia yhdellä latauksella. 

Kuulokkeet salitreenaamiseen

Jos haluat käyttää kuulokkeita myös salilla treenatessasi, et varmaankaan halua kuunnella salin taustamusiikkia. Koko korvan ympäröivät kuulokkeet voivat olla hiukan muhkut tähän tarkoitukseen ja ne myös ovat hiukan kuumottavat sekä hiostavat treenin edetessä. Erinomainen vaihtoehto onkin juuri treenaamiseen ja juoksemiseen suunnitellut on-ear-kuulokkeet. 

 Tällaisissa kuulokkeissa vahvuutena onkin erittäin rikas ja vahvabassoinen äänenlaatu. Parhailla kuulokkeilla musiikki kuulostaa kuin artisti olisi mukana treenissäsi ja tsemppaisi sinua juoksemaan vielä yhden kilometrin tai tekemään vielä yhden toiston. Kunnon kuulokkeiden tuottama äänentoisto saattaa lennättää salikengät jalasta!

Esimerkiksi Jaybird Vista 2 in-ear-kuulokkeet ovat hienkestävät surroundsense -toiminnolla varustetut juoksukuulokkeet. Lisäksi niissä on erinomaisen pitkä akunkesto. 

Täysin langattomat kuulokkeet mahdollistavat treenin tai juoksulenkin ilman häiritseviä kaapeleita hinkkaamassa ihoa tai vaatteita vasten. Tärkeintä toki on se, miltä ne tuntuvat korvissa. Kun kuulokkeet istuvat kuin hanska, ne vaimentavat ulkoa tulevat äänet ja tarjoavat mahtavan äänenlaadun. 

Kosteudenkestävyys on tärkeää

Lenkkeily

Juoksukuulokkeiden tulisi olla vähintään roiskesuojatut, jolloin ne sietävät hikeä hyvin eikä pieni sadekaan haittaa. Jos kuulokkeiden ilmoitetaan olevan vedenkestävät, niiden kanssa voi vaikka sukeltaa veden alle. Ne soveltuvat siis myös uimiseen. 

IPX1 on pienin kosteudensuoja, jolloin kuulokkeet ovat sopivat pieneen sateeseen ja hikoiluun. Luokitus aina IPX3 asti takaa sen, että niiden käyttäjät voivat siis urheilla säässä kuin säässä, kunhan eivät sukeltele tai muuten harrasta vesilajeja. Kannattaa siis hankintaa miettiessä huomioida hinnan lisäksi myös kuulokkeiden IP-luokitus. 

Saatat pitää myös näistä: